Alla inlägg under januari 2008

Av Britta Hammarström - 18 januari 2008 17:39

Hör just att det kan vräka i med en riktigt otäck storm i natt eller i morgon. Västkusten blir tydligen först drabbad - usch! 


Träffade valparna för näst sista gången i dag. Väldigt roligt att se hur de utvecklas åt rätt håll. Lille Teddy har börjat på "dagis", bara ett par dagar i veckan, men det har verkligen utvecklat honom. Går betydligt bättre att hantera honom nu - som icke familjemedlem alltså.


Douglas sköter sig också bra, är dock mer självständig än Teddy, Teddy håller järnkoll på var matte är, Douglas är rätt obekymrad om var både matte och husse är. Fast rådet att använda visselpipa har burit frukt. Douglas liksom vaknar till av den och kommer på att "hoppsan, nu blev det lite långt mellan mig och dom" och då galopperar han iväg.Här får det jobbas på ordentligt.


Vi pratade mycket i dag (igen)om hur viktigt det är att vara lite sparsam med orden, inte vräka långa haranger över valpens huvud, det rinner bara som välling i deras öron och gör inte särskilt mycket intryck. Korta besked - och i rätt tid!!! Timing är A och O!

Att gå och säga "duktig hund, åh vad du är duktig, fiin hund", bara för att hunden råkar gå i koppel bredvid en och snufsa på marken - njaaa......

Man älskar denna lilla vän och vill så gärna tala om det för honom/henne hela tiden. Men berömmet mister sin betydelse, likaväl som korrigeringen, om man får höra "neeejj, inte så, det där har vi pratat om, låt bli, sluta, fyyy".

Att tänka på är också vad man säger. Korrigerar du med "nu är det BRA" och minuten efteråt "åhh, vad BRA", snacka om dubbla budskap :0)


Bättre då att snabbt säga "nu räcker det", som korrigering vid oönskat beteende, eller bara "nej" -  lite beroende på vad det gäller, och som beröm använda "BRA", eller "RÄTT". Och så det här med rösten - om allt sägs i samma tonläge, hur kul är det ,eller hur kan hunden uppfatta skillnaden mellan beröm och korrigering. Nä! Kvittra som fågeln när det är bra, låt berömmet rinna som honung över hunden och en dov och mörk röst när det är "ajabaja".

Tänk på hur Alpha-vargen gör  - en liten dov morrning och kanske en liten glimt av en hörntand och hela flocken faller omedelbart in i givakt. Inga MBL-förhandlingar där inte :0)


Nej, nu får jag sluta!


I morgon blir det ett litet möte här, två västgötaspetspolare kommer och vi skall planera inför circuit-utställningen i samband med WDS i sommar. OM inte stormen slår till i natt. En kommer från Tyresö och en har ett par timmar att köra - vi avvaktar och hörs i morgon bitti och ser hur läget är.

Dags att fixa middag.









Av Britta Hammarström - 17 januari 2008 15:45

Lite tidigare promenad än vanligt på morgonen, ity det skulle jobbas ett tag.

När vi strosade på fältet träffade vi jätterottweilern Nisse, en snäll farbror på närmare 9 bast. Flickorna fjantade sig för honom, Hippie ville leka, men Nisse har lite knäbesvär och går i koppel så därav blev intet. H. bugade runt honom, varv på varv, Nisse log och viftade på svansen och tog små skutt. Stina och Bitte pussade och fjantade lite på honom, sedan for de iväg och käkade hagtornsbär, ibland lyfte på huvudet och skrek åt Hippie "sluuuuta nu, kom och käka i stället" - jag menar det verkligen - dom tittade upp och gapade åt Hippie flera gånger, ända tills jag hutade åt dom.


Vi gick vidare och där mötte vi en minigosse, affenpinschern Ludde, verkligen diametrala motsatsen till Nisse, Ludde är väl 12 nu tror jag, men tuffar på och ser ut att trivas med livet. Även honom försökte Hippie få igång, men här låg hon nästan som en pannkaka på backen och krälade runt Ludde, som såg förtjust ut över uppvaktningen - man anpassar sig efter storleken tyckte Hippie.

Bitte och Stina morsar på Ludde, lite rumpvick, men sedan får det vara bra, sen´går de och gör annat.


Vi vände hemåt och då kände jag det! Nu har det vänt! Ljuset är tillbaka - på riktigt - visserligen rätt molnigt, lite blått här och var, men det här ljuset!

Foglarne sjöngo ivrigt i buskagen, luften var ren (nåja) och det börjar lukta annorlunda. Visst! Det kommer säkert snö och kyla flera varv innan det är klart, men det har hänt något sista veckan.....


Skall ägna mig åt dammslukaren ett tag - då blir Bitte och Hippie glada - deras favoritbyte :0) Stina går fram och glor lite på den, men det räcker tycker hon.


Bedrövligt att det fortfarande görs ynka försök att så split och osämja i västgötaspetsvärlden - och alltid från samma håll? Desinformationen flödade (medvetet?) Desto mer glädjande att se att ingen tagit upp tråden - det blidde platt fall.

Det är precis som en hydra - hugger man av ett huvud, växer genast ett nytt, elakt och giftigt ut igen. Men nu skrumpnar nog huvudet och faller av sig självt - i brist på näring :0)

Låt det förbli fred, när det nu äntligen kommit därhän!





Av Britta Hammarström - 16 januari 2008 17:17

..kan man lugnt säga - fy pocker vilket väder. Vaknade i morse av regnets dunsande på rutorna och hörde hur vinden slet i skyddet över markisen.

Låg och kontemplerade lite - "hmmm, om ett par timmar skall sökgruppen samlas i skogen, det innebär 3-4 timmar i ösregn, omväxlande travande runt och liggande under gran eller bakom någon sten - vad säger vi om det flickor"?


Hundarna hade inga särskilda synpunkter, annat än att det var kul att tanten äntligen tänkte stiga upp - själv bestämde jag att det inte skulle bli något sök i dag, i varje fall inte för mig. Komma hem, genomblöt, stel och in i märgen frusen - nä tack - det är det inte värt.

Resten av sökgruppen hade samma inställning, vi sågs på klubben i stället och gjorde lite nytta på planerna - och fikade :0)

Hade med mig extra påslakan till hundarna och jättehandduk - behövdes!

Fick lite bilder från Bettan, på systrarna Hippie och Exi - väldigt fina bilder.


Se så fint jag bär apportbocken matte!


 Ååh, så vacker - suckar matte hänfört :0)


Nu har jag kommit på hur det är med Exi! Hon är en bortbyting!! innan dom filade ner taggarna på henne och målade om henne - så var hon en krokodil! Huvva, Marianne - akta dig .0)


Eller har jag fel...? Är hon blott och enbart Hippies söta och vänliga syster ? :0)



Av Britta Hammarström - 15 januari 2008 13:59

..är ett fantastiskt område "en av landsdelens mest imponerande grusåsar" står att läsa.

Här finns omväxlande natur, sällsynt flora, ridstigar, vandringsled, preparerade skidspår på vintern (vinter???) och hur mycket svamp och bär som helst. Jag tröttnar aldrig på att gå där, alla årstider är det lika avkopplande och själen viras in i bomull.

Jag har mina favoritslingor med hundarna, men ibland hittar vi på nya rutter och plötsligt upptäcker jag områden jag inte sett tidigare, trots att jag gått här i minst 30 år.


Det talas om att hela åsen skall skyddas, det vore för väl, innan några dårar får för sig att exploatera och bygga - fasa!



En bit av åsen - verkar mer rullstensås än grusås.


Vi tränar mycket i de här områdena, sök, spår, blodspår.


Hippie fixar jämvikt på en stor gren, ju större gren desto bättre :0)

Sedan går hon och dänger med grenen, ofta får man sig en smäll på benen - en vacker dag ligger man där! Betydligt enklare när hon bär ölburkar eller snusdosor.


`Två små götar på en sten´- lätt travestering av gammal slagdänga.


Nä, nu har jag slappat nog efter promenaden. Dags att kasta sig över bilen med hink och svamp. Därefter träning  utanför tomten och så är det dags att hämta Eli.

I morgon får jag ny kompressor till värmepumpen - jiihaaa!


Av Britta Hammarström - 14 januari 2008 16:17

Vaknade  (andra uppstigningen)

Blev tvättad och gullad med av tre hundar

Gick upp

Duschade

Torkade håret

Släppte ut hundarna

Rev ur sängen

Gjorde kaffe

Släppte in hundarna

Åkte till klubben

Promenad

Träning

Banken

Apoteket

Tvättmaskinen

Oerhört spännande dag eller hur :0)


Till något helt annat. 

Häromdagen halkade jag in på någon repris av invigningen av Stockholm Horse Show på TV. Fantastisk invigning! Massor med roliga och skickliga nummer.

Det som gjorde absolut störst intryck på mig var fransmannen Jean-Francois Pignon - vilken man! Frihetsdressyr med 6 hästar - allt baserat på kärlek och tillit! Så underbart att se. "Platsliggning" med 6 hästar - och sedan fick han dem att sätta sig upp - satt som hundar - otroligt nummer! Och så mjukt han gjorde allting - den minsta hästen, en liten ponny, hade han bara jobbat med ungefär ett halvår, lika superduktig som de andra! Det här numret har snurrat i mitt huvud ända sedan jag såg det.







Av Britta Hammarström - 13 januari 2008 17:36


I dag blev det eldning - perfekt väder, torrt,och lagom vind.

Föreslog kompisen Marianne, som har colliesarna Fia och Exi (Hippies syrra) en promenad runt Blå lagunen. Marianne har aldrig sett den och jag har pratat så mycket om den fantastiska färgen, blablabla...


Visst, Marianne tyckte att det var en bra ide´- vi åkte dit och vad ser jag? Jo, det är is på hela lagunen, vit is! Enda stället hittills där jag sett någon is i år, häromkring, men den ligger väldigt skyddad.

Jaha, så var det med det :0) Promenaden var ju trevlig i alla fall och efteråt åkte vi till uppfödare Bettan och fikade samt plåtade flickorna - Bettan ville ha bilder till colliesidan.


Hemma vidtog eldandet. Pallade upp tunnan på därför avsedda tegelstenar, blir bra drag då och startade pyromanandet. Det brann fint, tog, som jag trodde ca en timme.


Men jemine så man stinker efteråt :0) Av med alla kläder, inklusive jackan och in i tvättmaskinen med dem - men håret !!!

I morgon bitti blir det både hårtvätt och byte av lakan, vilket i och för sig var planerat ändå. Jag tycker att allting luktar brandrök just nu :0)

Nu skall jag gå och titta på "Hitta Nemo" - barnsligt va...




Av Britta Hammarström - 12 januari 2008 14:47

Nu är alla hundarna försedda med tjusiga burar. Bitte och Stinas bur är vinröd - Hippies mörk grön - passar utmärkt till hennes päls :0) 

Min gamla canvasbur bytte raskt ägare, en klubbkompis övertog den för en billig peng, hon tyckte att den var helt ok - jag tyckte som sagt att den var lite ostadig.Jesses så skönt att slippa kånka på tung metallbur + kompostgrindar.


Bidde ingen eldning i dag, bidde bara en massa regn....Vi avvaktar morgondagen, då det utlovats klar himmel och sol - ha! Tror jag när jag ser det.

Dagens promenad på golfbanan vid Skytteholm inbringade runt 60 bollar, snart har jag försörjt grabbarna grabbers för hela nästa säsong :0)


Svängde förbi Bettan och Olle, Bettan och jag gjorde lite "hämtarulle-övningar"  med Hippie - nu börjar hon verkligen fatta galoppen, kul! Fika på Helgö, sedan bar det å´till djurshopen och inköp av Hippie-bur.


Resten av dagen tar vi det lugnt, blir väl någon slabbpromenad till, sedan skall jag ägna mig åt att göra kalops - till middag samt infrysning.

Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards