Alla inlägg under oktober 2007

Av Britta Hammarström - 17 oktober 2007 20:16

Åkte ut och hämtade en CD på Helgö. Bettan och Olle får jättefint i sitt vardagsrum - nytapetserat och målat - renoveringsdjefvulen har nu nått även Helgö :0) Jag fikade med Olle och trevlig målare, som också hade hund.

CD:n tillhör min instruktörselev Clara, Bettan ville kika på den, den innehåller diverse bra kontakttips.

Åkte efter fikat upp i skogen och rafsade åt mig lite mer trattisar, inte så många, men man får vara glad för det lilla :0)

På klubben träffade vi Sören och Azlan, gick i skogen med vännerna och så vidtog träning.

Jag gjorde sedan i ordning den lilla "testbanan" för valpkursdeltagarna och hann med en kopp kaffe, tillsammans med Clara, före kursen.

Två valpekipage saknades tyvärr i dag, men de ägare och valpar som kom var lika entusiastiska som vanligt - efter att vi tittat på CD:n och pratat lite fortsättningskurser etc, så fick alla ta upp hundarna i knät - annars hade jag inte fått med dem på bild :0) Valparna har fått vara med inne på teorilektionen,vid varje kurstillfälle. Första gången var det ett gny och ett gnäll och skäll - efter det har det varit jättelugnt. Ett bra sätt för valparna att komma underfund med att det behöver inte hända något varje sekund, även om man är på klubben och det finns polare runt om. Man skall kunna koppla av - viktigt!

Den som sitter i mitten längst bak, utan hund, är min jätteduktiga elev Clara!

Men visst har hon en hund, en jättelik och makalöst vacker siberian husky, som heter Zeus.


Efter film och snack gick vi ner på appellplan och var och en fick traska den lilla "testbanan". Lite blandade resultat förståss, men alla jobbade bra och det som verkligen gläder mig är att ingen hund drar ifrån sin matte eller husse, alla kommer på inkallning (t o m Rocky i dag!) - som små spjut kommer de.

Så "minglade" vi lite eftersom det var sista gången, sådan här fraternisering  på lektionstid har inte varit tillåten tidigare under kursen! Är man i skolan så är man - här är valpen med sin matte eller husse, inte med polarna - lek och stoj får det bli efter kursen.

Kursdeltagarna tyckte nog att det kunde ha varit några kursgånger till. Ann, matte till Hippies ena kullsyster, den fina trefärgade Humlan, kom med förslaget att det här gänget skulle fortsätta att träffas på klubben, samma tid och samma dag framöver - utmärkt ide´tyckte alla. Ingen "närvaroplikt", de som kan och känner för det kommer.

Jag kommer också att vara där ibland på onsdagarna och kan stötta lite vid behov.



Hihihi... på båda de här bilderna ser man Victoria, tvåa från höger, stå med koppel i handen - men var är hunden? Det är, i sin brutala enkelhet så,att Märta är så liten att hon syns knappt :0) Märta är en pytteliten griffon, ser ut som en liten apa i fejset (förlåt, men hon gör det) - är vansinningt söt och så otroligt duktig och alert. Victorias dotter skall träna agility med Märta - som förutom de tvåbenta i familjen, bor ihop med en rottweilertik - snacka om skillnad i storlek :0) men det funkar finemang.


I morgon är en blank dag i almanackan - ähhh, hur kan det vara möjligt......







 

Av Britta Hammarström - 16 oktober 2007 20:14

Lo and behold - uret tickar och går samt både kvartar och heltimmar slår.

Nu är det nog färdigmicklat med denna häringa envetna klockan. Om ett par dagar kommer Rolf och sätter fast urtavlan, f.n. står verket där "naket" och går.


I dag var det sökträning i Jungfrusundsskogen. Tog lite bilder - gjorde ett experiment här hemma, klippte ihop alla närvarande vovvar i ett Worddokument - funderade hur i jesse namn jag skulle göra för att få det till jpg eller gif- format - testade med att spara det som webbsida - och se på attan, det fungerade - varje dag lär man sig något nytt.

Här är alla trevliga hundar - jag tog bilderna när alla var färdigjobbade, hade fått vatten och vilade i respektive bil. En aussi,en schäfer och så Bitte och Stina är ju inte med på söket, men aktiveras på andra sätt.


Efter varje träning plockar alla med största välbehag fram kaffe och mackor och så gottar vi oss, snackar, planerar nästa träning, funderar på hur vi skall lösa eventuellt uppkomna problem i träningen etc. Hur trevligt som helst :0)

I dag var det  riktigt "go´fika" - Uffes schäferhane Xisco har klarat certprovet och är nu försvarsmaktshund - Uffe hade med sig prinsesstårta och vi tryckte i oss

Glatt gäng!

Uffe fixade assietter av locket till tårtkartongen - Gittan skippade assietten och käkade tårtan som en macka :0) - gick bra det med...


efter tårtkalaset tog jag alla tre vännerna och drog iväg in i skogen - jag hade sett några små blyga trattisar under träningen och si! Jag hittade faktiskt tillräckligt för att kunna frysa in en påse. Med lite värme ett par dagar nu, så kan man nog gå på mer svampjakt..


Hemma igen blev det en träningsomgång med Bitte utanför tomten - huvva, tävlingen rycker närmare, bara 12 dagar kvar...

Och så har jag umgåtts med, utfodrat och skjutsat barnbarn hit och dit -

"och nu blev  det kväller, voffo, voffo går dagarna så fort".....








Av Britta Hammarström - 15 oktober 2007 21:42

...ja, liten och liten....

Här har man legat i som en iller hela dagen. Nu börjar jag varva ner.

Tvättstugan är nu helt klar - diverse omändringar i andra delar av huset har det medfört, omdisponeringar av några garderober etc. Hundmatstunnan har åkt ut i garaget, stod tidigare i en garderob, nu står där Elis leksaker.

Förut hade jag en plastburk med hundkäk i en av de stora lådorna i köket och fyllde på vid behov. Nu får man ranta ut i garaget för påfyllning, har nu en större plastkasse  med käk i lådan, så att man inte behöver fylla på lika ofta.

Torkskåpet fungerar utmärkt - provar lite olika temperaturer och torktider -försöker trimma in en någotsånär energisnål lösning.


Bettan och Olle har hämtat allt skräp som stod på gången, efter tvättstugeorgien plus stuprör och -rännor. De fick kaffe på återvägen, då kom också urmakare Rolf och lade sina helbrägdagörande händer på golvuret. Ännu så länge så slår den - både kvarts- och timslag - spänningen är oliiidlig....

Har monterat ny bärbar telefon, de gamla två låg verkligen i själatåget. Den nya står nu på laddning tills i morgon.

Tränade ordentligt med alla tre hundarna utanför tomten - ingen klubbvisit i dag.


Skön promenad på Jungfrusundsåsen - jag känner mig verkligen priviligierad som kan gå så här i skogen med hundarna, mitt på blanka vardagen, pensionering är ingen dum idé :0)

Härligt att inte vara förvisad till att gå  i skogen bara på helgerna, när "alla andra" också är där.

Mina "svampögon" svepte förståss över marken, men det enda jag såg var små konstiga oätliga saker - typ de här


Skogarna här ute på Mälaröarna är verkligen vackra och i de flesta fall mycket välskötta.

Man känner sig ibland som om man går i en John Bauer-teckning

man väntar sig att få se prinsessan Tuvstarr komma ridande på älgen när som helst


eller se några små troll skutta bland stenar och mossa


Men de enda  troll jag såg, var mina egna sötsnutar, Stina, Hippie och Bitte

.. som ivrigt hoppar upp på alla större stenar och förväntar sig omklappning eller liten godisbit.


Av Britta Hammarström - 14 oktober 2007 19:59

Tvättmaskinen mumlar och går  - kollade, men det går inte att köra mitt nya, eleganta torkskåp samtidigt, då löser automatsäkringen ut. Å andra sidan kan jag nu köra två tvättmaskiner, hänga dem och få tvätten torr på 3-4 timmar, mot tidigare cirkus ett dygns torktid.

Har satt upp lite nyinköpta hängare och korgar i tvättstugan - naturligtvis slängt en del onödigt krafs som fanns där förut - hängt upp koppel etc och stoppat "nödiga" saker (såsom några par vantar, mössa, halkskydd m m) i därför avsedda korgar. Mössa, i singularis! Hatar mössor :( men inser att jag måste ha dylik när det är tillräckligt kallt och tar snällt på mig vid behov. Har EN säger en vintermössa för närvarande, den duger bra! Försöker oftast använda eventuell kapuschong å använd jacka.


Åt lunch hos Janne och Pernilla i Kungsberga - även Bettan och Olle var där. Spaghetti och köttfärssås - låter inte särskilt upphetsande - men var så makalöst gott! Jag är så imponerad av min sons kokkonst! Spelar ingen roll om han skulle servera havregrynsgröt, jag lovar! Det skulle vara en kulinarisk upplevelse :0)


Janne, Bettan och Olle drog ut för att fälla några träd i ena änden av "ägorna" (11.000kvadratm.), de lutade lite väl mycket in över grannens mark. Jag rastade vännerna i skogen och åkte sedan till Coop byggmarknad i Bromma och köpte grejor till tvättstugan. (Låsta burar, låst bil och inne i shopen cirkus 7,5 minuter).


Hemma fick vovvarna mat, vi gick en promenad neråt sjön - kossorna har åkt hem till Korslöt, slut på betet  - de tre Mamma Mu-damerna blir väl kvar till nästa år, men deras barn åker nog till himlen rätt snart....

Enda fördelen med att kossorna är borta, är att elstängslet är bortkopplat.

Tittade på Hippie när hon travade längs grusvägen - syns verkligen tydligt att hon är en "single-tracker" - d v s hon har den absolut speciella gångart som collie har, deras spårstämplar sätts i en rak rad, precis som rävens!  Andra hundars språrstämplar är bredare - "double-trackers"?


Nu till min nya idol!

Janne tog fram Paul Potts  första framträdande på "Britain´s got talents" (Englands motsvarighet till Idol 2007) - jag hade hört något vagt om honom häromdagen och frågade vid lunchen, om någon visste vem han  var och vad han gjorde?

Visade sig att både Janne och Pernilla var hängivna fans!

Mandrom är ju uppvuxen i "operamiljö", med en fader som var operasångare och regissör - kärleken till klassisk musik har gått i arv, jag är  stor älskare av operamusik och även annan klassisk musik . (I övrigt är det 60-talsmusik som gäller :0)

Nåväl, Janne spelade, på datorn, upp denne självlärde mobiltelefonförsäljare från Wales´, första framträdande inför BGT:s jury. Man såg de tre domarnas  tvivlande, lätt uttråkade, miner när Paul Pott talade om att han skulle sjunga opera..

(han såg så himla snäll ut, absolut ingen ball typ, lite rund i ansiktet, lite tafatt...) - så öppnar Paul munnen  och ut strömmar de mest fantastiska toner!!!

Han sjunger Puccinis "Nessun dorma" (ingen skall sova) - fullständigt perfekt!!! Den är inte lätt!  Domarna gapar, den kvinnliga domaren torkar bort några tårar, killarna bara njuter, publiken står upp och jublar!


Paul Pott vann BGT-finalen och står förmodligen nu i en studio och spelar in skivor - måtte han få behålla sin fantastiska timbre och röst  - jag skall snabbt ta reda på vilka CD han har spelat in och köpa dem....


Vill ni höra Paul Pott? Kolla den här länken

http://www.youtube.com/watch?v=1k08yxu57NA



















Av Britta Hammarström - 13 oktober 2007 18:10


Åkte till klubben vid 11-snåret. Promenad i skogen, sedan ordentlig träning med alla tre damerna. Gick igenom hela lydnadstvåan med Bitte, visst fattas det - men ändå, det känns som om vi kommit en bra bit på väg. Inte tror jag på några stordåd den 28/10,men  vi satsar på att få åtminstone ett tredjepris:0)

Stina börjar vakna upp ur skendräktigheten, det har bäddats och ståtts i här hemma och hon har varit lite frånvarande. Nu börjar hon leka med Bitte och jaga Hippie - nu är hon med igen och lydnaden börjar bli kul - kanske, kanske, vi skall satsa på en trea till våren. Jag har lagt om hennes träning och det har gett resultat.


Hippie - här jobbar vi stenhårt med kontaktövningar fortfarande, det kan man aldrig göra för mycket. Lite linförighet, men bara väldigt korta sträckor, använder klicker till alla tre hundarna, det fungerar verkligen utmärkt.

Lägger stor vikt på positionerna med Hippie, hon är stor och det gäller att hon inte sitter snett eller går med huvudet vid min sida och resten av kroppen i vinkel utåt - och det skall vara kul,kul, kul!!


Det var flera klubbkompisar och tränade, vi gick in, pratade och tog en cappucino och lite smask, när vi var klara.

Hemma igen ser jag Andreis bil utanför - hmm, lördag, han skall vara ledig...

Andrei stod och pratade med min granne mitt emot, hon vill ha vindskivorna bytta - bra, mer jobb till A.

Han hade varit inne och finputsat i tvättstugan, ställt tillbaka tvättmaskinen och monterat tillbaka tvätthon, torkskåpet var liite för stort och tungt för att han skulle klara det själv, men den envise gossen hade ändå försökt ;)

Så Bettan och Olle behöver bara vara behjälpliga med skåpet i morgon, sedan är det klart att börja använda tvättstugan igen - underbart!


Vädret blev härligt på eftermiddagen, t o m så varmt och soligt att altandörren kunde stå öppen. Vännerna fick nykokta märgben och gottade sig på gräsmattan, medan jag tryckte ner lite lökar och klippte ner pioner, grävde upp dahliaknölar m m.


Städade övervåningen häromdagen, här använder jag mest mitt arbetsrum, så den blir inte lika ofta städad som nedervåningen. Tittade på två väskor som står i gästrummet.

För ett tag sedan hjälpte barnen mig att röja på loftvinden som går längs hela ena sidan på huset. Här fanns det grejor:0) Nostalgin flödade - ungarna bärgade en hel del böcker och annat från barn- och tonårstiden -

jag hittade också en del kul saker - resten gick till tippen.

Nu står i princip bara julpyntet kvar innanför den lilla vindsdörren - toppen!


Väskor som sagt - den här gamla spånkorgen (utflyktskorg modell ä) innehåller i dag mina gamla älskade nallar och vovven Katja, nallen längst till vänster är t o m från 20-talet - tillhörde min äldste bror, han var väldigt många år äldre än jag - nallen övergick i min ägo. Den stackars amputerade nallen , oj så jag älskade honom, han låg i min säng tills jag var i övre tonåren. Armen gick sönder vid någon flytt tror jag.


 Och så har vi den andra väskan - en toalettväska från mitt föräldrahem, dåtidens necessär - en nätt liten pjäs att släpa med sig, eller hur;),från någonstans runt 20-30-talet,den är alltså inte min :0)

Liten burk för hårpomada (?),  i glasburken i mitten ligger, fastän det inte syns, fortfarande en tvål, luktar (otroligt nog) väldigt gott, eau de cologne-flaconger m m.

Lite annorlunda än den lilla necessär man i dag knölar ner i resväskan.


Oj, kvart i sju - dags för middag.














Av Britta Hammarström - 12 oktober 2007 18:50

Lite "diversejobb" på förmiddagen.

Satt vid datorn på övervåningen, då hundarna annonserade att "NU MORSAN! Är det någon i tvättstugan"! Gick ner och väntade mig att finna Andrei med rollern i högsta hugg - blev lätt överraskad då jag såg hans vackra fru, i jobberskläder och med små  "Pippiflätor", klängande på stege och rollande. Se där! Familjeföretag i full sving:0) Andrei hade fullt upp och hustrun ryckte in - och gjorde ett jättebra jobb! Tvättstugan är så himla fräsch nu - det behövdes en målningsomgång till.

Jag får hjälp av min familj att baxa in tvättmaskin och torkskåp, under helgen, så kan "firma Andrei och fru", fixa resten i början på nästa vecka ;)


Å eftermiddagen var jag inviterad på kaffekalas hos mina härliga vänner Marianne och Per, för att se hur det blev när det flyttat in i sitt nya fina hus.

Per är klasskompis med min dotter Bettan och hustru Marianne är också min arbetskamrat -  har nu mitt gamla jobb på psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Ekerö centrum. Även Eva,också glad och väldigt trevlig arbetskompis, var med.

 Marianne och Per föder upp soft coated wheaten terrier (softisar) och har jättefina och trevliga hundar - så är det, när det är som bäst i hundvärlden - morsan (jag), dottern och hennes man umgås och är polare med dotterns  gamla klasskompis och hans fru - vem bryr sig om åldersskillnader (skall det ju vara, inte -gränser, som jag skrev i går, min dumming):0)

Vi har jätteroligt ihop, är klubbkompisar  och har samma intresse.


Här är Marianne med Fiona, Dinah och Spencer - ursäkta hundögonen! Jag sliter med fotoprogrammet i denna dator - inte alls lika lättmanövrerat som i den gamla...



Efter att ha fikat och glammat samt beundrat det otroligt funktionella och trevliga huset (utan prål eller extravaganser), åkte jag till skogs med vovvarna, som väntade i bilen.

Medan solen (som dök upp på eftermiddagen) drog sig tillbaka och famlade efter duntäcket, strosade vi runt i skogen i spendid isolation och jag kände att livet är gott.

 










Av Britta Hammarström - 11 oktober 2007 18:02

Så kom verket till golvuret tillbaka i dag. Rolf urmakare installerade, det plingade och plang, vi satte oss ned för att invänta heltimmesslagen (kl 16 00) - inte fanken slog den. Där brast det nästan för urmakaren - det här är den elakaste gamla klocka han har hållit på med sa han. Sköter sig exemplariskt hemma hos honom, men något händer under transporten. Det handlar om spänning mellan fjädrar och där rör det sig om 10-dels millimetrar. Dessutom var verket kallt när det kom.


Nu har det gått några timmar och klockan  har börjat plinga och slog just 6 timslag - vi får se, den kanske hämtar sig, annars kommer Rolf att göra justeringen här på plats - ingen mer transport.


Kom att tänka på Fänrik Ståls sägner - d v s Hasse & Tages  pastisch , när klockan var aktuell - och då dikten om major Sven Dufva.

 "Sven Dufva var en dum major, den dummaste man fann,¨
Men noga med att borsta skor, en korkad hedersman.
Hans hela värld var disciplin,
På mässen söp han som ett svin,
Han tänkte som en tröskmaskin.
Han blev befordrad han.


(jag minns inte hela texten, men där sas också:)

Och klockan den var slagen och fienden blev lös i magen,

hurra för löjtnant Schiller,

som pest i vattne´spiller!"


Ack ja! Hasse och Tage - vilka pärlor de har gett oss.......


Just nu blåser det hårt ute och regnet vräker ner - iskallt regn! Jag hann precis gå en promenad med vännerna innan det brakade loss. Stannade till vid den stora hasselbusken på Brunna gärde. Nötterna har nu fallit till marken och jag plockade så många jag såg - blev en hel del. Har rensat bort höljena och provknäckte ett par stycken  - goda!


Väggarna i tvättstugan är målade, snacka om skillnad från tidigare.....

I morgon görs det sista och så är det bara att få alla prylar på plats, finishen blir att Andrei gör en liten arbetsbänk, jag har tänkt mig att den bl a skall räcka till att ställa Hippie på när jag borstar och kammar henne,betydligt bättre för min rygg :0)


Kvinnor kan!

Fick minsann in den blytunga urnan med pelargoner - alldeles själv! Man tänkte till och planerade....

Tog en träskiva och la som ramp från plattorna på baksidan upp till tröskeln på garagedörren (så slapp man knixandet uppför trappsteget). In med min trogna pirra under urnan, fick jämvikt på ekipaget och så var det bara att luta pirran bakåt och dra den bort till dörren och uppför rampen. Visst var det rätt tungt, men utan pirran och rampen hade det varit omöjligt för mig att rubba urnan och få in den i garaget.

Nöjd :0)













Av Britta Hammarström - 10 oktober 2007 19:19

...är nära.

Varning för 1,5 dm snö i Dalarna i morgon, huvva! Vi kanske får några flingor, vi också. Det luktar faktiskt snö i luften i kväll. Var just ute i trädgården och kånkade in ett par krukor med rosor - in till vinterförvaringen i garaget. En stor stenurna med pelargoner står kvar, den orkar jag inte få in själv, inte ens med pirrans hjälp, det blir till att begära assistans i morgon. Pelargonerna är så fina, synd om dom fryser, jag kan plantera om dem i andra krukor till våren.


7:e gången på valpkursen och samma fina väder - kallt, men fint. Vi pratade sjukdomar först, inget lajbans ämne, men en del nyttiga saker att veta om vovven blir sjuk.

Så gick vi upp i skogen. Gick igenom ungefär samma saker vi brukar göra på planen, sitta, ligga, kontakt etc. Det mesta gick bra, här var hundarna i koppel. Så gjorde vi en inkallning - hej och hå! Då var det flera stycken som plötsligt inte alls var lika hörsamma som på appellplan :0)

I skogen går man nämligen på promenad, där behöver man inte lyda på samma sätt - trodde dom ja :0)


Vi gjorde också en liten första övning i uppletande. Min trevliga instruktörselev Clara lekte med varje hund med handske eller annan leksak, sprang iväg och slängde upp grejen i luften, så att hunden såg den landa bakom en sten. "Släpp hunden" och så for hunden iväg och sniffade upp grejen och de flesta kom faktiskt tillbaka med den. Några stycken krävde lite mer övertalning och byte med annan pryl. Lille charmtrollet Rocky fick faktiskt stå över denna övning - han har nu kommit på att han inte nödvändigtvis behöver komma tillbaka till matte när hon ropar.

Rocky har på bara ett par dagar utvecklat stora "slyngelsyndromet" och nu blir hans frihet begränsad. Absolut ingen ide´att låta honom vinna, dra iväg och så leka "du kan inte ta mig-leken" med matte, som inte är så erfaren.

Matte får nu köpa lina och så blir det inkallningsövningar meddelst denna. Vi skall inte ha jakthunden Rocky rännande på byn.


Slutligen fick alla byta hund, ingen fick ha sin egen hund. Jag tror att jag skrivit om denna situation tidigare, men det är lika roligt varje gång :0)

Clara var helt fascinerad! Alla kvittrar, jobbar,går i krum för att hunden skall förstå vad de menar - och det lustiga är! Ingen använder kopplet som livlina - som de alldeles för gärna gör med sin egen hund. Det är ett glam och ett sorl :0)

När alla bytt tillbaka, så säger jag som jag brukar "bästa kursdeltagare, det är så här ni skall jobba med era egna hundar". Stort, lite generat ,men ändå glatt flin brukar då bryta ut och si! På nervägen ur skogen hörde jag att det jobbades på rätt sätt med egen vovve.

Bara en gång kvar - då skall Clara och jag göra en liten bana åt dem, med stationer. Inkallning från punkt A till B, hoppa över hinder, ligga kvar, sitta kvar och ägaren går ifrån, inte röra skålen med korv, jag eller Clara skall kunna ta ägaren i hand och hälsa glatt utan att hunden "lägger sig i" - och så ett veterinärbesök - d v s kunna stå lugnt på ett bord och bli hanterad.


Efter kursen tog jag vännerna och gick upp i skogen - röj, röj !

Jag strosade runt och kunde förståss inte låta bli att kolla efter trattisar - nada! Rätt som det var såg jag Hippie komma farande - sakletar-Hippie - med något stort i munnen. Jag måste medge att jag hajade till lite - " VAd i hela friden har hon hittat"??? Min första tanke var "grävling" -  nääää...

men vad är det?

Hippie kom med högburet huvud och svängande svans "kolla matte, kolla", Bitte hängde på och försökte komma åt djuret - för det såg jag att det måste vara ett djur.


Här får ni se vad det var :0)

En väldigt  stor leksakskatt!


Nu har den fått duscha och hänger på tork, med tanke på hur den luktade innan, är jag rätt säker på att Mickel har kissat på den . Nu är den ok och det är klart att Hippie skall få ha sitt byte, så länge den nu håller för den banannästa förstörelsemaskinen.









Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards