Alla inlägg den 29 februari 2008

Av Britta Hammarström - 29 februari 2008 18:20

Kolla rosorna! Minst 1-1,5 månader för tidigt!


Lite mer normalt är väl att videkissarna är i full gång, eller... brukar dom också komma senare? Där är jag lite tveksam..


Trevlig och lättsam sökträning i dag. Alla hundarna var jätteduktiga. Jag bestämde mig i dag för att låta Hippie prova på att skälla. Nu har hon i flera månader bara fått "hitta", kul, kul, kul.

Kände att hon behövde bli äldre, klara av löp och skendräktighet - mogna lite.

 Ville nu testa om hon självmant kom på att skälla, när godiset inte kom så fort hon hittat figuranten. Joho då, hon skällde, första gången lite tveksamt, men när det betalade sig så blev det både kraftigare och tätare skallgivning.

Ok då - jag funderade ju på att ha rullmarkering, för att hennes skall inte var så "tätt och vägledande" som är önskvärt. Men man skall ha tålamod.

Det betalade sig att låta henne hitta, få godis och bara ha kul.

Nu är hon så tänd hon kan bli, "roligt, roligt"!! Och hon plockade fram skallet ur minnet och tog till det - rätt! Duktig flicka!

 Nu jobbar vi på, lugnt och försiktigt.


Fnittrigt fika efteråt, alla var glada och nöjda med sina hundar. Till slut tog Birgitta (flat-fröken Nadias matte)och jag en extra promenad med våra fyra flickor. Vi hade roligt åt Hippie och Nadia - Hippie kom släpande på de största grenar och stockar hon kunde hitta, Nadia hängde på och de for fram och tillbaka, hade dragkamp, bar tillsammans, snodde från varandra. Bitte och Stina duckade vant när de kom farande:0)


Läste en artikel om härskartekniker i DN häromdagen - intressant ämne!

Citat från DN:

"Om en vecka kommer Elaine Bergqvists nya bok om härskartekniker,där hon identifierar sju sådana.

Flera personer berättar också om sina erfarenheter. En av dem är Anders. Under ett personalmöte påpekade han att alla blev tysta och gav varandra menande blickar när han yttrade sig. Rektorn, som ledde samtalen på den kvinnodominerade arbetsplatsen, svarade: "Det är ju tråkigt att du tar det så, och dessutom anklagar dina kolleger för mobbning ..."


 Berit Ås talade om osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skuld eller skam som typiska härskartekniker

Projiceringsmetoden. Du klagar på något men får själv skulden för det du påtalar. Den som använder denna metod tror sig ofta vara allvetande, lida av ett Messiaskomplex.

Komplimangsmetoden. En vänlig härskarteknik som inleds med en komplimang. Syftet är att få dig att göra något utöver det förväntade, men kvar blir en olustkänsla trots komplimangen.

Stereotypmodellen. Du blir bestraffad eller negativt särbehandlad när du gör något utöver det som förväntas.

Självförvållad härskarteknik. Du ger ett osäkert intryck med ditt tonläge och kroppsspråk. Du förminskar dig själv och det du säger, "härskaren" får därmed ett överläge.

Uteslutningsmetoden. Du blir inte sedd när du borde bli sedd, i ett samtal eller i en debatt, eller när till exempel ditt tal på bröllopet "glöms bort". Hierarkimetoden. Innebär att man använder ett överläge eller ett underläge för att tysta någon. Det kan vara chefen som förtrycker sina anställda, men faktiskt också tvärtom.

Tidsmetoden. Många använder tid för att tysta ned andra: "Jag är äldre än vad du är" eller "Jag har varit med längre i det här gänget än vad du har varit". " 






Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards