Alla inlägg den 27 september 2007

Av Britta Hammarström - 27 september 2007 09:24

Goddag!

Nu har man nog passerat kulmen  på den här förkylningen och börjar trava, den betydligt trevligare vägen bort från den. Men är man inte värre sjuk än att ha  en "bonnsnuva" (varför skulle just bönder vara behäftade med särskilda snuvor :0)?) och lite ledvärk - skäms att klaga! Alltså färdigtjatat om detta.


Gick och pysslade här på morgonen och lyssnade till morgonprogrammet på TV. En man intervjuades, han har skrivit en bok om fanatism, och hur den kan botas.

Under intervjun gav författaren exempel på olika slag av fanatiker  - inte nödvändigtvis av religiös eller politisk typ, t ex den fanatiske icke-rökaren som i princip kan begå mord om någon i hans/hennes närhet tänder en cigarrett. Eller vegetarianen - "who can eat you alive if they see you eat red meat" - ursäkta men mandrom kunde inte hålla tillbaka ett litet fniss....

Var det inte fråga om en vegetarian?


Jag läste faktiskt 20 poäng psykologi på Stockholms universitet för många år sedan - bland det bästa jag gjort! Det lärde mig mycket om mig själv och andra. Jag såg t ex saker hos mig själv som jag både gillade och inte gillade - den insikten gav en push att ta itu med det jag inte gillade och vara nöjd med resten. Självklart kan man aldrig göra om sig till en "perfekt personlighet" - och vad är det ? Men insikt kan ändå göra att man både tänker till och tänker efter och inte rusar sta' i de vanliga banorna.

De senaste 7 yrkesåren arbetade jag som läkarsekreterare (och gör fortfarande  ibland) på en psykiatrisk  öppenvårdsmottagning, även det kolossalt lärorikt och intressant. En hel del av det jag läst för länge sedan gäller fortfarande - men oj, så mycket som förändrats , tack och lov!


Många extrema personlighetstyper finns - psykopaten t ex. En personlighetstyp som de flesta nog träffat på under sitt liv - beskrivningen av en psykopat har inte ändrat sig ;)

Se här en terapeuts beskrivning:

PSYKOPATIPsykopaten ljuger, manipulerar och duperar. Psykopaten har sällan några riktigt nära vänner. Med risk för att bli avslöjad vill han inte komma alltför nära någon. Han klarar inte av en granskning. Psykopaten är hemlighetsfull, ingen kommer honom riktigt nära inpå livet. Han vet att kommer någon för nära, kan han när som helst bli

avslöjad som den lögnare och falskspelare han är. Flyktmönster är vanligt. Alla avslöjanden får honom att fly undan och börja söka nya offer på sin väg. Varje hotfull situation får honom att lämna scenen och förmodligen aldrig komma tillbaka, allt beroende på hur hotfull situationen är.

Psykopater lever på att lura andra. Utan offer är han ingen. Utan offer har han ingen att livnära sig på. Så fort han gjort bort sig hos någon är han därför ständigt på jaktefter nya offer.För en behandlare som arbetar med personlig utveckling är det normalt att en klient är intresserad av att göra positiva förändringar i sitt liv, men en psykopat är

fullständigt ovillig att ändra på någonting i sin personlighet, och därför hamnar en sådan person sällan eller aldrig frivilligt hos en psykolog eller annan terapeut.

Han är ju redan perfekt i sina egna ögon, så varför skulle han behöva terapi?I sina egna ögon är han alltså överlägsen alla andra. Han har en övertro på sig själv.Allt han ser och hör filtreras genom hans eget seende och blir omgjort för att kvarhålla föraktet för de individer han möter utmed vägen. Psykopaten ser en fiende i alla, till och med de som älskar och skyddar honom mest. Han vet innerst inne att i det långa loppet kan ingen acceptera hans attityder och beteenden, och därför lever han alltid med vetskapen att han förr eller senare blir bortstött och icke önskvärd.Det är alltså sällan man får en fullfjädrad psykopat som klient, om man inte arbetar inom kriminal- eller psykvården. Inom sluten behandling kan det ingå i psykopatens manipulerande värld att gå med på en behandling som en låtsaslek för att skaffa sig förmåner av ett eller annat slag. Psykopaten vet att han nästan alltid kommer undan det mesta, med de osanningar han är expert på att hitta på. Under bråkdelen av en sekund har han spottat ur sig ett svar som passar hans revolutionerande hjärna och

egoistiska syften. Det behövs en klarsynt behandlare att se mönstren och upptäcka alla lögner.


Har ni träffat på en sådan person? Det har jag - flera stycken - både inom och utanför min arbetsplats.






 

Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards