Alla inlägg den 5 september 2007

Av Britta Hammarström - 5 september 2007 21:20

Tredje gången på valpkursen - strålande väder, himla tur att den inte var i går..

Efter frågestund och lite teori inomhus gick vi ut.

Både valpar och ägare jobbar verkligen bra! Jag gjorde zig-zag-bana av en radda koner, alla försedda med varsin  ljuvligt doftande korvbit på toppen. Här gällde det att gå slalom utan att någon korvbit försvann. Jag meddelade glatt hundägarna att korven var förgiftad samt att de nu tyvärr fått vänster hand avhuggen ! (Hu) Alltså kunde de bara manövrera hunden med kopplet i höger hand, hunden skall vara på vänster sida förstås, kopplet skall vara slakt och som sagt, ingen förgiftad korvbit får nudda en endaste nos :0)

Här gäller det att jobba med kroppen och rösten!

Alla jobbade så svetten lackade och rösten nästan tog slut - jätteduktiga var dom och så gott som alla hundar höll ögonkontakt med ägaren under större delen av "gatloppet".

Inkallningen efteråt gick fint, inte alla men de flesta satte sig prydligt vid sidan när de kom fram. Vi gjorde lite andra övningar också, men sedan såg jag att nu hade det brunnit i proppskåpet på valparna, så då blev det hopp och lek (inte med varandra, med matte eller husse) och så var det slut för i dag.


I kväll har vi varit i fårhagen. det var lustigt att se Stina - här fanns bara 6 får i en ganska stor fålla. Stina drev pliktskyldigast på gänget runt ett par varv, men kom snart tillbaka till mig och sa "hörrudu, vad är detta för larv? Dom här ullpåsarna kan du väl sköta själv, det här är ju löjligt"!

Hon var helt annorlunda än när det gällde att driva 100 får - då jä.... var det full fart och hon jobbade som en liten maskin. 6 får är ingen utmaning för en göte :0)

Bilderna är verkligen inte bra, det började bli för mörkt.


Hippie har verkligen fått smak på detta med vallning - så roligt att se! Hon piper och nästan ylar på väg till hagen.

Jag är ännu rätt osäker på min position med fåren - jag behöver träna mycket mer själv. Fick köra Petras Eila ett tag och det var väldigt bra,  Eila är så duktig och självgående att jag kunde helt koncentrera mig på att hela tiden ha fåren mellan mig och Eila.

Hippie visade tydligt att hon har den rätta vallningsinstinkten när det gäller får, hon pendlar och vill gärna rondera, gå runt flocken.

Petra körde Hippie en stund och det var fascinerande att se hur snabbt Hippie förstod vad Petras snärtar utåt sidorna  i luften med "staven" betydde. "Staven" var i det här fallet en lång ridpiska, som man använder till att dirigera hunden med, bara genom att peka med den  - få den att gå ut på flankerna  höger-vänster, alternativt stoppa hunden.

 Här har Hippie just rundat flocken och driver på bakifrån - rätt så!


Fåren tröttnade på Hippie och gjorde sitt "limmademotstaketet-trick". Då fick hon hjälp av Eila som tryckte på dem utanför fållan och si då lösgjorde dom sig och struttade iväg igen.


 Nu skall vi träffas en gång till, sedan är det uppehåll till i vår, det blir snart slakt och betet är slut. Nu blir det nog mest inomhus för fåren över vintern.

Jag skall jobba med diverse kommandon som förhoppningsvis skall kunna fungera när vi börjar i vår igen. Vad detta är roligt:0)




Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards