Alla inlägg under december 2007

Av Britta Hammarström - 22 december 2007 22:10

Övrig avsmakning utföll också till full belåtenhet. Vi har haft några trevliga timmar, avslutade med en frisk fruktsallad, sedan kaffe och nygjord ischoklad.


Nu skall jag sätta mig och avnjuta en av de tre DVD-skivorna med Hyacint Bucket (oh, pardon me, Hyacint Bouquet of course), sedan är det dags att kasta sig i bingen.


Titta gärna på Anna Jaranders hemsida

http://www.freewebs.com/stubbochsvans/

 så kan ni se bilder från Anna och Yras freestyleuppvisning på Stora Stockholm-utställningen.


G´natt

Av Britta Hammarström - 22 december 2007 17:07

Fina vädret i dag - sol och blå himmel, i varje fall några timmar, och fortfarande fruset på marken och vit rimfrost på träden.Vinglade omkring ute på gärdena med vännerna i skymningen - är fortfarande inte sams med min ländrygg, men behöver inte "stå under inflytande av droger". Man är ju ingen gasell i vanliga fall och med en stel och öm ländrygg blir man ännu klumpigare, speciellt när man går på gammal åkermark som är tämligen ojämn.Men det gör inget, det är så skönt att lufsa omkring där i splendid isolation och låta flickorna snufsa runt som dom vill, man ser på väldigt långt håll om någon nalkas och kan samla ihop gänget.


Tidigare i dag gick vi i Jungfrusundsskogen, då blev matte väldigt arg på Hippie. Vi rundade en krök och häpp, där kom en dam med en riesen hastigt uppdykande. Jag ropade förståss in hundarna, Bitte och Stina kom prompt, men Hippie!!!! "Hejhejhejhej, åhhh,såna´där svarta känner jag, hejhejhejhej"... Hela hon gick i krum och svansen for i vida svängar.

Som tur var var det en snäll hanhund, d v s han var snäll mot tikar, men det hade tydligen inte varit lika kul om Hippie varit hanhund.Himla jänta! Jag vred om örat på henne och läste paragrafer, men hon verkade inte nämnvärt tagen.Detta måste stävjas! Är vi på tillräckligt avstånd, det behöver inte vara så himla långt, så vänder hon snällt och kommer till mig, men det här var för nära och för lockande.

Riesenpojken nosade lite extra på Stina och hon fullkomligt exploderade av ilska - jag hutade åt henne, så där behöver man inte ta i för en liten nosning. Matte talade då om att han var kastrerad och att fler tikar har uppfört sig så mot honom.


Det är ett märkligt fenomen. Det bor en blandras, siberian husky och "någonting", spansk gatuhund ,i ett närliggande område, han är kastrerad och både Bitte och Stina är rabiata när de möter honom - uppför sig aldrig så mot andra hundar, oavsett kön eller ras.Undrar vad det är med kastrater som utlöser denna illvilja?


Beträffande Hippie får jag rigga lite "sittaschoner", i skogen ovanför klubbstugan t ex, får arrangera möten med hundfolk där, så att jag kan lära damen mores. Hon kan råka illa ut, och vi kan också möta någon som har en jobbig hund, där ägaren sliter sig blå för att hunden skall uppföra sig vid möten - då önskar man inte precis att få en flamsig lösspringande hund på sig.


 Nu är skinkan klar, griljerad och fin, smakade så gott, så gott.Kl 18 00 kommer bästa polarna, då skall vi traditionsenligt avsmaka sagda skinka, sill och lite till, med lilla nubben och julöl - mums! Jag är glad att jag inte ätit något julbord, allt blir mycket godare då.


Hmmm! Nu har jag fått gå in och redigera texten igen. Är det fler som märkt att, oavsett hur mycket "luft" man lägger in i texten, så blir det bara ett enda stort sjok när man lägger ut inlägget på nätet?

Man måste logga ut och sedan in igen och redigera - irriterande, skall nog maila vederbörande och höra varför det är så här.

Av Britta Hammarström - 21 december 2007 17:50

.. jamen det var väl ett tjatande då :0)


Det är nu en gång så att jag är så förtjust i julen - totalt, obotligt,barnsligt - går inte att göra något åt. Det börjar ploppa upp lite jultankar i slutet av oktober, det liksom skuttar till lite inombords och jag känner en lukt av apelsin,hyacinter, nejlikor,lack....Gillar dock inte det här tilltaget med att julhandel och julskyltning skall smygas in tidigare och tidigare. Första advent är ok, men november - icke!


Började fundera över hur jag har firat julen hittills under mitt leverne - visade sig att jag med väldigt få undantag firat julafton  i mitt eget hem.Ända tills jag gifte mig firades julen i mitt föräldrahem (jag flyttade först när jag gifte mig), därefter har vi de allra flesta  år firat julafton hemma hos oss, d v s hos Peter och mig.

Undantagen är de otroligt fina julaftnar vi firat hos Bettan och Olle på Helgö - där jag skall vara även i år.


Mina föräldrar gick bort 1969, med knappa sex månaders mellanrum, Peters pappa gick bort redan 1957 - kvar fanns Peters mamma - och hon firade gärna julen hemma hos oss.Inga problem alltså, med "vem skall vi vara hos i år"?  Farmor hämtades tidigt på julafton och stannade hos oss till juldagen.Jag har haft förmånen att ha en otroligt fin och vänlig dame till svärmor - trots att Peter var enda barnet och jag kom och "stal" honom , umgicks vi nära och flitigt under alla år - och snällare farmor får man leta efter.


Det kommer minnen.... Jag tog körkort 1970, väntade då Janne, Bettan blev 3 år i mars det året och jag hade ett dagbarn som var lika gammalt  - lilla Karin,som numera nästan  är mer som Bettans syster.

Gick på körskola i Vällingby, 2ggr/vecka a´45 minuter, vilket innebar att jag fick åka buss till Brommaplan, tunnelbana till Ängbyplan, gå en bra bit, med magen i vädret,  till farmor med Bettan och Karin. Lämnade flickorna där, åter till tunnelbanan, åkte till Vällingby, gick ner till körskolan, körde 45 minuter, till tunnelbanan, hämta flickorna hos farmor, till tunnelbanan etc etc tills vi var hemma på Ekerö igen.

Bettan och Karin hade guldstunder hos farmor, ofta hade farmor gjort pannkakor (med socker på ! Vadå kostcirkel :0) , packat dessa + saft och lite annat och så gjordes utflykt till en äng i närheten, där kungens får gick ibland.


Uppkörningsdagen råkade bli 2 dagar innan Janne föddes (visste jag ju inte då). Vi gjorde först teorin i någon lokal vid Brommaplan, när den var klar, gick vi på lätt nervösa ben ner till bilarna, som stod parkerade utanför. Vi var 3 stycken körkortsaspiranter i min bil, plus inspektören.

Den enda som finns kvar i minnet, var en vanvettigt nervös och hispig dam som då var i ca 55-årsåldern, det visade sig att detta var hennes 20:e (!) uppkörning - nej, hon klarade inte den heller!Inspektören tittade på min mage och frågade "var skall du ligga någonstans och när är det dags"? "Ja, ungefär när som helst och jag skall ligga på KS". "Då kör vi åt det hållet"......


Min egen uppkörning finns kvar i minnet endast fragmentariskt,  men uppenbarligen gick det bra och jag fick hämta ut mitt körkort, strax efter att jag kommit hem från BB.Körde då upp till Konsum och handlade - första gången ensam i bilen - vilken känsla :0)

Av Britta Hammarström - 20 december 2007 18:40


Jobbade på förmiddagen, fick med mig en liten julklapp från mottagningen, missade julmiddagen på Lilla Hasselbacken, var upptagen då tyvärr.

Stor julkramning med alla - vi ses igen den 5/1, då jag skall jobba nästa gång. Lagom - jobba var 14:e dag sisådär :0)


Promenad äver gärdena, sedan tog jag med vännerna i bilen och åkte till Siba för att hämta Janne och Pernillas  julklapp, en.......nä, hemlis.....

En fika hemma, hundarna fick mat och trädgårdsbesök och så for jag iväg till Kersgata och min trevliga frisös som har en liten salong i källaren, en kompis till Bettan och Olle, innehar svart ljuvlig schäferhane samt 9 höns och en tupp.

Här klipptes och kröktes (lätt) mitt hår, resten är som vanligt.......


Körde över lite bilder från kameran till datorn. Bilder från Närlunda-området, där jag bor, skall användas i villaägarföreningens vinterblänkare som jag skall tota ihop på lördag tänkte jag. Även bilder från gårdagens besök på golfbanan vid klubben - de bilderna får jag väl ta fram på julafton och titta på - då skall det bli +5 grader i di här trakterna, det är väl själva den att inte minusgraderna kan stanna kvar nu.


Apropos bilder - det är rent märkligt så lätt det är att stoppa in bilder i datorn, nu har jag samlat på mig en rackarns massa bilder igen - här måste saneras! Blir ett jobb för mellandagarna, att plocka bort dåliga bilder och lägga de bilder jag vill ha kvar, på CD. Nästa steg - puuhhh! DET blir ett jobb - blir att gå igenom CD-skivorna och plocka ut de bilder jag vill ha papperskopior på. Hur det nu är tycker jag att det är rätt trevligt med fotoalbum.


Tomorrow - julstädning av hus och aktivering av hundar. Köpte gran i dag också, en jättevacker silvergran, inte vanlig gran, inte ädelgran, det här är väl något mittemellan.


Här är bilderna från golfbanan.

Ett av hundarnas godisställen - frusna nypon, mums!





Vi springer hitåt.......                       Hej vad det går....


 ...och vi springer ditåt...


Klart för tornerspel!

 Nä, bara liten mannekänguppvisning - det var rätt kallt och jag tränade alla tre, det tar lite tid, då är det skönt med rock på när man väntar i bilen.


Av Britta Hammarström - 19 december 2007 09:44

Jajamensan! Nu är vi vättar alla fyra :0)

Klicka på länken.


http://www.elfyourself.com/?id=1554341287

Och här kommer ett finfint recept på en julefruktkaka!


1 dl socker

4 ägg

2 dl torkad frukt

1 tsk salt

1 dl farinsocker

4 msk citronsaft

nötter

 2 liter whisky>

>Ta fram en mellanstor skål.. Kolla whiskyn genom att smaka. Häll whisky i ett decilitermått och drick. Upprepa.

Sätt på elvispen. Smaka återigen på whiskyn om den fortfarande håller kvaliten.Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk socker ochv ispa igen. Kolla om whiskyn fortfarande är god, drick ännuen kopp.


Schtäng av elvischpen. Knäck två hönor och schläng i schkålen, med all torkad fjukt...Schätt på elvischpen igen...

Om den fjuktade torken fastnar i schkålen,

vrid loss den med en muvschkrejsel.


Schmaka sen om whiskyn fortfarande är god.Schen schka du schila 2 dl schlat, eller nåt schånt. De é inte schå noga. Kolla whischkyn. Schila citronsaften, lägg till en mat... sched... osså socker, eller nåt, äsch... vad fan...Schmörj ugnen.


Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte att schtänga elvischpen.Schläng ut schkålen genom fönschtret och ...schå kolla schen whischyn. Gå å lägg dej... Vem fan vill ha fjuktkaka...?


Av Britta Hammarström - 18 december 2007 19:09

I dag skulle jag egentligen ha varit med sökgruppen kl 10 00 ute i skogen. Men jag gick i strejk! Ryggen bråkar med mig, ontet från Hippie-badet och fönandet lugnade sig lite, men så kom två dagars springande och gående på de stenhårda golven på mässan - gomidda´!


Nu får jag nog ta det lugnt ett par dagar, så att svank och bäcken kommer tillbaka på sina normala platser :0)Men jag skall ju flytta alla möbler i vardagsrummet, ta undan mattor, tvätta och polisha parkettgolvet (Det enda i huset, tack och lov.....hur skall det gå?Vi får se, jag kanske kan göra det på något smart, arbetsbesparande sätt -(antagligen betyder detta:  halar och sliter som vanligt och får skitont i ryggen igen ;) ) annars får jag kalla in möbelflyttarhjälp från familjen.


Efter förmiddagspromenaden lämnade jag vännerna hemma - med långa fejs - och åkte till Coop Forum m m vid Bromma flygplats. Inköpte brända och destillerade drycker på Apoteket Röda Näsan samt virrade runt på den enorma Coopen. Nu är det egentligen bara frukt, grönsaker och mjölk kvar att handla till jul.

Köpte t o m julskinka i dag. Jag har - efter viss vånda och självövertalning - börjat ugnsbaka skinkan. Första gången jag gjorde det, kändes det direkt vanhelgande och FEL! Här har alltid kokats julskinka och det har gått så bra så!

Men nu måste jag motvilligt erkänna att det går minst lika bra (och är mindre slabbigt) att ugnssteka den. Må det så fortsätta.

Hittade en STOR  containertruck (Volvo) till Eli, den var verkligen bamsig, ca 55 cm lång  - jag var övertygad om att den var svindyr, men nej! Det var någon slags lockvara på leksaksavdelningen och betingade ett högst moderat pris - inköptes raskt.

Hemåt gick färden, så skönt att handla utan att behöva gnugga sig mot en präktig del av befolkningen.


Fixade lite hemma och så drog vännerna och jag till Troxhammars golfbana vid klubben, för ca 45 minuters promenad, därefter skulle Eli avhämtas.Vi hann med lite skojträning på agilitybanan också, alla tre i tunnlarna på en gång, strömhopp genom däcken, alla tre på bordet etc... Det var ett så märkligt ljus på golfbanan och runt klubben, nästan overkligt . Solen var på stark nedgång, månen uppe och mycket rimfrost överallt. 

Jag har inte ändrat färgerna ett dugg - det var så här !





Av Britta Hammarström - 17 december 2007 19:39

..tomten rycker närmare, slamret i tomteverkstaden hörs nu allt starkare - där jobbas för högtryck och nissarna har hur mycket OB-tid som helst.

Vad? Ingen tomte? Finns inte? Barnsligt?

Ack I arma tvivlare! Och VEM är det då som äter upp risgrynsgröten som jag ställer ut sent på julafton - jag bara frågar?


Åter till resten av gårdagen.

Snälla Birgitta tog ut mina två hemmavarande hundar i går igen. Nu var även annan klubbkompis med, med ytterligare två flattar, den ena bara en liten baby-flat. Babyn och Hippie fick leka ett tag när de kom tillbaka från promenaden. När så Birgitta satte in sin Nadja i bilen - skutt så var Bitte i bilen också och inte långt efter kom Hippie. "Vi skall med, vår matte är inte hemma, nu drar vi till dig". Så fort gick det alltså för Bitte att godta en ny matte - trolösa lilla varelse :0)

Birgitta tog med sig flickorna hem och där hämtade jag dem på hemvägen från utställningen. Både Bitte och Hippie var helt hysteriska när jag kom - jo jag tackar! Göra sig till och låtsas som om de saknat sin matte.....fast de hade de nog.....liite....


Skönt att komma hem och ta det lugnt några timmar. Sedan var det dags för  en promenad till och så greppade jag presenten och åkte ut till Janne, Pernilla, Sam, Lisa och Eli. Sam fyllde 15 år och farmor förärade honom en mobiltelefon. Sam blev helt salig, det fixades omedelbart en halsrem och där hängde mobilen hela kvällen.

Bettan och Olle gav Sam en fantastiskt vacker kniv med vargmotiv på - finfin scoutkniv!

Och mitt förstfödda barnbarn, lille Sam - som nu är huvudet högre än farmor - hade i går rakat sig för första gången, vilket han oerhört stolt berättade för mig :0)

Sams gudfar var också där, en otroligt kul kompis till familjen, som tar sitt "gudfaderi" på allvar.


Vi bjöds på en vansinnigt god middag - Sam hade beställt menyn - specialkryddade helstekta fläskfiléer, invirade i baconskivor, potatisgratäng och så Jannes otroliga cognacssås till + sallad. Desserten var självklar - hovdessert! Här finns ett starkt släktdrag, gått i arv från Peter till Janne och vidare till Sam - det smaskigaste som finns tycker dom.

Kan nästan inte minnas någon av Peters födelsedagar under de 42 år vi var gifta, när han inte fick hovdessert.


Proppmätt åkte jag hem till vännerna vid 20.30-tiden Nu flickor, är det slut på mattes utflykter, med någon av er eller helt ensam, på ett bra tag - nu är det "de fyras gäng" som gäller.

Sov tämligen ovaggad i natt kan jag säga:0)

I dag var det mini-valpkursen på förmiddagen. Till min glädje fick jag höra att mina råd om hur matte skulle hantera Douglas rottweilervalp, hade burit frukt, det hade gått mycket bättre den här veckan - inget tjafs med bitas och hänga i kläderna.

Vi var uppe i skogen och de fick prova lite "hitta-övningar", både vad gäller att hitta personer och hitta saker. Bra mental stimulans som de kan träna hemma - bara på "babynivå", men det räcker långt för de här små herrarna och även för ägarna, som inte är så träningsvana. Det är så oerhört lätt att lära in fel om man är ovan, bättre då att bara få lära sig väldigt enkla övningar till att börja med, skulle det eventuellt gå fel där, är det tämligen lätt att rätta till.


Nu skall jag ge mig på söndagskrysset i DN igen.





Av Britta Hammarström - 16 december 2007 21:22

Så var det här årets största hundjippo över! I år kändes Stora Stockholm större än någonsin, så otroligt med tävlingar och uppvisningar etc, förutom själva utställningen - och så mycket folk!!!Mycket folk även runt västgötaspetsringen.Stina trippade in och fick sitt CK, kom 3:a i championklass, men sedan åkte vi ut i bästa tik-bedömningen.

 Vi var i gott sällskap, det var 12 tikar i ringen.Dubbelt upp för Skogsbygden, både BIR och BIM

Domaren var en historia för sig :0) En norsk domare, enligt dem som kände till honom, gammal militär och det märktes minsann, han pekade med hela handen och grymtade ut order - ibland förstod man vad han ville, ibland inte. Han talade en blandning av norska, svenska och engelska (?) Men sa inte så många ord.Bedömningen gick med rasande fart, det gällde att ställa upp hunden blixtsnabbt framför honom, gjordes inte det så vände han ryggen till.Tur att Stina är så lättmanövrerad i ringen. Hon fick den abslout kortaste kritik jag någonsin sett : "utmärkt typ, välbyggd, välgående", 4 ord,  - det var allt.Jag undrar vilket tåg han skulle med........

Jag rastade Stina när juniortikarna var inne, det var en stor grupp, Stina kissade snabbt och lätt på en gräsmatta och så gick vi in igen. Vi hade ju gått en halvtimme precis innan vi åkte hemifrån. Bitte trodde inte sina ögon "du skall åka ifrån mig - i dag IGEN"!Efter bedömningens slut gick Stina och jag till stora ringen, där freestyleuppvisningen började 11 30. Anna och Yra var kanonduktiga och fick mycket applåder, jag försökte ta kort, men de blev alldeles på tok för mörka - det kommer säkert kort på Annas hemsida.Linda Laikre och Holly var lika duktiga som när jag såg dem första gången, publiken jublade!Pratade lite med "monterfolket", så duktiga ni är! Diplomet och kokarden verkligen lyste på väggen :0)


Fick bilder av Bettan från gårdagen, här kan ni se den "öronlätta Hippie" - tipparna kan visst vara mer markerade, men annars tycker jag hon är jättefin! Nu jädrar åker hästlinimentet på i morgon!



Som ni ser så tålde Hippie rätt handfast hantering utan att protestera :0)



Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards