Alla inlägg under juli 2007

Av Britta Hammarström - 22 juli 2007 21:07

Jag har skrivit inlägg två gånger i dag och sparat - inget av dem har "tagit" - vad menas????


Av Britta Hammarström - 19 juli 2007 20:59

..tänker jag på KF:s (Kennelfullmäktiges) beslut att avkräva intyg för alla stubbsvansade valpar, födda efter 080101 - om de skall kunna ställas ut, gäller dock ej för prov och tävlingar.

Redan nu måste man ha intyg för att ställa ut naturligt stubbsvansade hundar i t ex Danmark, pratade med v-spetsägare häromdagen, som måst skaffa sådana intyg för sina hundar inför utställning i Danmark.

Detta beslut innebär att alla västgötaspetsvalpar som föds med naturlig stubbsvans, efter ovanstående datum, måste veterinärbesiktigas och intyg måste skrivas - att de inte är kuperade - inom en vecka efter födseln.


Ser man till hela populationen, är procenten stubbsvansade hundar ca 50 %, antalet stubbade och svansade hundar kan variera inom varje kull, men totalt sett har jag förstått att det ligger ganska jämnt på 50% med och utan svans (rätta mig om jag har fel, det finns personer inom rasen som kan detta betydligt bättre än jag - SKV:s två "gamla" avelsård t ex.

Att dra iväg med valpar som är under en vecka gamla, till veterinär - obra,

ur alla synpunkter. Somliga veterinärer kan göra hembesök, men inte alla.

Jag har väldigt svårt att tro att någon enda v-spetsuppfödare i Sverige ens tänker tanken att kupera en v-spetsvalp som föds med lång svans. I dag är långsvansade hundar i princip  lika lätta att placera som stubbsvansade.


Dock säger vårt RAS (Rasspecifika avelsstrategier) att vi skall värna om stubbsvansanlaget - risken finns dock -  om detta beslut kommer att gälla även v-spets, att uppfödare avlar mer och mer på två svansade individer.

Sådan parning innebär att alla valpar föds med lång svans - svansade v-spetsar bär inte stubbgenen.

Jag har svårt att tro att västgötaspetsuppfödare i Sverige trankilt bara avlar svans-svans och ser den naturliga stubbsvansen - västgötarnas sär- och adelsmärke!!! göra sorti till vänster och försvinna.

Mandrom har nu tillskrivit SKV:s styrelse (Specialklubben för Västgötaspets) med frågan om hur styrelsen kommer att agera med anledning av KF:s beslut.


Den person som nu är sammankallande i avelskommittéen är en driftig, duktig person, mån om rasen och engagerad i dess framtid - jag sätter stor tilltro till att den personen (och även andra inom styrelsen)  kraftigt kommer att föra fram den här frågan vid nästa styrelsemöte.

Om jag inte minns fel var ett dylikt beslut uppe 2003, då gällde det FCI-regler (tror jag) och västgötarna försågs med dispens - behövde inte intyg - måhända kan denna dispens förlängas?

Troligen kan man inte begära att rasen undantas från beslutet i andra länder ( t ex Danmark), men skall man ställa ut i DK får man väl skaffa ett intyg för sin hund - som i så fall är betydligt äldre än en vecka!


Efter vad jag lärt mig är det plättlätt för en veterinär (och vem som helst i princip)  att konstatera om en v-göte är kuperad eller född stubbad - nema problema att ge intyg till vuxen hund alltså !!


Fastnade (tyvärr) för serien "Jericho" förra veckan - dags att se avsnitt två....


Vojne, vojne! Ser att min blogg i går besöktes av 100 personer! Kära ni! Hoppas ni fick något i utbyte av besöket!

Bloggen är min "ventil", min "dagbok" - jag är en  pratglad person, (kanske ibland föör pratglad...) har alltid tyckt om att uttrycka mig i skrift - är inte särskilt tystlåten verbalt heller :0) men har väl lärt mig med åren att knipa käft ( både verbalt och skriftligt)  när det är läge att göra så ;)

Har ni synpunkter (positiva eller negativa - konstruktiv kritik emottages ödmjukt)  på mitt "bloggbladdrande", går det alltid att göra en kommentar på bloggen eller skicka ett mail till oxberget@telia.com



 







Av Britta Hammarström - 18 juli 2007 22:24

...var det i dag hos min son Jan - hm, det är faktiskt hans namn, men av någon anledning har det aldrig blivit annat än Janne och för dotter Elisabeth, Bettan.

Janne reser sig över mängden kan man säga, även opm det inte syns här - 1,96 lång!

Jag, Olle och Bettan deltog, förutom hustru Pernilla och 2-årige Eli. Äldsta barnbarnen Sam och Lisa är hos sin mamma för närvarande. De presentade pappa med ett jättefint fågelbad till hans rosenrabatt innan de åkte.

Vi hade kaffekalas och glammade i största allmänhet.


Ett av farmors tre hjärtegryn


Födelsedagstårtan var underbar! Jag är inte någon större fan av tårtor, men den här - smask! Marängbottnar med hallongrädde emellan och färska bär ovanpå.

















 Kolla Elis min när det tändes fyrsprakerier i tårtan :0)


Simon (katten) deltog en stund men gick så och knöt sig i en fåtölj i vardagsrummet. Vi gick ut och beundrade rosenrabatten och fågelbadet.

Dvärgväduren Linus (Lisas) fick en ny "betesruta", buren flyttades till färskt gräs och han fick också pellets och nytt hö. Pernilla tog ut honom, gissa om han gillar att bli gullad med ! Han fick också på sig sin sele och hängde med till rosorna, han är oerhört väluppfostrad på promenad och småskuttar lyckligt runt - det finns utrymme! (totalt 11.000 kvadrat)

Lisa har nu lärt sig att hantera honom på ett bra sätt i selen och nu skall brorsan Sam (14) bygga en hoppbana till Linus .



 Linus är vansinnigt söt och otroligt snäll!


Mot sängen! Lite jobb i morgon.....



Av Britta Hammarström - 16 juli 2007 19:12

Kors i karamellen vad mycket kantareller det finns i markerna. Jag vet inte hur många gånger jag har plockat. I går blev det en försvarlig hög, hälften plockade jag i skogen ovanför Mälarö BK:s klubbstuga, när jag rastade hundarna före träningen. Andra hälften i Jungfrusundsskogen - en outtömlig svampterräng.

Grillafton i går kväll med bästa kompisarna som är hemma och tittar till huset, åter till Öland i dag. Ulla och Lasse blir lika lyriska varje gång jag bjuder på gräddstuvade kantareller på rostat bröd, till förrätt.


I dag har jag ägnat mig åt trädgården - det var varmt!!!!! Klippt gräsmattor, klippt bort visset på blommor och buskar, planterat om olivträdet i större kruka, plockat hallon m m.

Ser att jag måste plocka av både svarta och vita  vinbärsbusken tämligen snart, krusbären är också mogna.

Krusbären ja - i dag har jag ställt grindar runt den busken, tre hundar står på huvudet i den och mumsar, jag vill ha lite till marmelad tack!!!

Hippiemagen kan också vila sig ett tag från den intensiva bärätningen, innan hon blir dålig  - krusbär, hallon, smultron och i skogen käkas det oavbrutet blåbär - nu stryper vi åtminstone krusbärstillförseln ett tag.

Västgötarnas magar måste vara plåtfodrade, de tål allt!!! Det är antagligen livsfarligt att säga så, rätt som det är........


 Västerås till helgen - och jag kommer att trava  in till den utställningen lika förväntans- och hoppfull, som till alla andra - man har nog ett gäng skruvar lösa :0)


Helgen därpå blir det Collie- SM, även det tilldrar sig i Västerås, inte på samma ställe (tror jag), men jag bor på samma camping.

Collie-SM verkar bli ett jättejippo - 160 (!) hundar anmälda till utställningen - och det som jag tycker är ändå roligare - 30 collies kommer att tävla i bruksgrenar! Hur många det är på lydnaden vet jag inte ännu, där är det flera andra raser också. Jag tävlar ju med Bitte, vi har våra tre förstapris, men det skadar inte att ge henne mer tävlingsrutin på ytterligare en ny plats.

Ser fram emot den helgen - Bettan och Olle kommer naturligtvis att vara där,flera trevliga träningskompisar kommer dit och Hippie plus flera av hennes kullsyskon skall ställas ut.


I morgon skall jag jobba!! 2 1/2 timme - jösses, man måste planera morgonen. Ordentlig promenad med hundarna innan jag skall vara på jobbet 09 30, Hippie får halv lunch innan jag åker och resten när jag kommer hem, strax efter 12. Bekvämt att ha jobbet på 3 minuters avstånd med bilen.











Av Britta Hammarström - 14 juli 2007 20:09

... Ernst-Hugo Järegård när han stod på en balkong och vrålade "danskjävlar" ?

Jag måste - mycket skamset  - erkänna att det ordet flög genom mitt huvud i dag :0)

Alfta! Varmt som i Gehenna!!!! Åkte upp i går, drog direkt till utställningsplejset i Alfta, kånkade in mitt utställningstält, ity jag insåg att morgondagen skulle bli hot! Lyckades få upp tältet rätt, på helt acceptabel tid. 4 mil tillbaka, till Orbadens camping.

Kunde ta det lugnt i morse, Bitte och Stina skulle in som nummer 52 och 53 i ringen.

Väl åter på utställningsplatsen tog jag en vända med vovvarna, installerade dem och mig i tältet, fällde upp både bak- och framsidor för att få drag igenom, såg till att grindarna stod helt i skuggan och väntade. Fler västgötaspetsmänniskor kom, jag kunde erbjuda dem plats i skuggan av mitt tält, vi pratade och umgicks - trevligt! Så anlände nästa v-spetsägare med sina två hanhundar - även dom kunde dväljas i min tältskugga.

Vi väntade.....

Lisbeth (med hanhundarna) och jag tog våra vänner och gick en promenad.

Vi väntade......


Till slut var det vår tur.

Lisbeths fine hanvalp blev BIM-valp och familjen Helgessons lilla flicka blev BIR-valp.

Två öppenklasshanar - här vann Lisbeths pojke .

Dags för Bitte - hon var den enda öppenklasstiken (inga junior- eller unghundstikar - alltså golden opportunity för ett cert). M en tro inte det, för allan del, tro inte det!!!

Nädå,Bitte begåvades med en slät etta - den danske domarens motivation var att "hon behöver utvecklas mer i kroppen - om du låter henne få en kull valpar så kommer hon säkert att utvecklas mer"....

Jag såg nog rätt frågande ut :0) Om han klankat på hennes huvud hade jag  kunnat ta det -men hennes kropp!!!! Jag vet att jag är hennes matte och klart partisk, men vad Bitte tagit hem två cert och ett antal CK på - är hennes kalasfina kropp och hennes utmärkta gångverk!!!


"Om du låter henne få ".......  Nää.....

Stina trippade in, fick CK  och blev tvåa i bästa tik - i hennes kritik stod det "fastän nästan 7 år har hon behållit sitt huvud" Hhhrrrmmmm....

Är det vanligt att dom byter huvud vid en viss ålder????


Så här är det - och jag ger mig in i det med öppna ögon - man får ta smällen när den kommer - rättvisa smällar är ok, andra smällar är inte ok.


Stort grattis  i alla fall till Lisbeth och hennes Westorps Jack Mc Call , som tog BIR, cert och championat och naturligtvis också till uppfödare Annika Lundblad! Familjen Helgessons championtik Felicia blev BIM - grattis!


Totalt genomsvettig och  lite låg, rev jag mitt tält, packade ihop hela utstyrseln, tält, stol, ryggsäck, grindar......

Tog först hundarna till bilen, blåste ur den ordentligt med AC:n innan jag satte in dom - det var bergis runt 90 grader i bilen! Körde bilen till entrén, öppnade två dörrar och bakluckan och hämtade resten av prylarna - tänkte att "jag struntar i om någon snor nåt' ur bilen, jag måste låta det stå öppet".

Stannade vid första bästa mack, fyllde på mer vatten i flaskorna, vattnade hundarna (igen) kissade av dem och drog till Tönnebros jättestora och  fina rastplats - där kunde hundarna röja efter stranden, skutta i vattnet och blaska lite, rastas ordentligt i skogspartiet ( på vägen upp tog vi en ordentlig bensträckare  längs den fina naturstigen i andra änden av rastplatsen). De fick sedan mat och så tuffade vi på hem till Ekerö.


Vartefter milen slukades dämpades min nedslagenhet - ok! En bra chans som gick åt pipsvängen - ge blaffen i det!  Stina, Bitte och Hippie är bäst!


Vi laddar om till Västerås nästa helg - där är betydligt fler v-spetsar anmälda, jag ser Bittes chanser flaxa iväg på grå, slokande vingar - fast man vet aldrig  :0)







Av Britta Hammarström - 12 juli 2007 21:23

Den bild vi tog på Helgö i dag på Hippie, blev betydligt bättre :0)

Bettan ville ha en till Fornborgens hemsida och den jag tog refuserades snabbt - helt förståeligt :0)

Urtrist väder i dag, klippte på fältet utanför huset, i strilande regn - måste bara klippas!  Rafsade åt mig lite kantareller i skogen på promenaden, annars har vi hållit oss hemma och joxat lite inomhus. I morgon åker vi mot Alfta, försöker komma iväg mitt på dagen, det är ju fredag....


Man är ju som en barnunge :0) Laddade redan i går kväll ner ansökan om Bittes  LP från SKK:s sida, fyllde i och postade prompt i dag - men det brukar dröja bra länge innan man får själva diplomet - och betala dyrt för det får man också!



Av Britta Hammarström - 11 juli 2007 16:54

Hemma igen från Möklinta Royal. (man undrar hur ett sådant namn kommer till - Möklinta?)

Lyckad tillställning! Hippie visade sig jättefint (bilden är inte super precis, men snäll kompis höll i snöret, rörigt omkring, jag bara knäppte av och Hippan var rätt trött vid det laget), fick HP och blev BIR-valp (inte svårt som enda collievalp, men utan HP hade hon inte blivit BIR-valp).

 

Ingen gruppplacering, men fin kritik, av den vänliga australiska domardamen. Hippie pussade henne ordentligt flera gånger, domaren log och sa "thank you sooo much little darling" :0)


Och så den här Bitte! Min kalastjej!

Tredje förstapriset, 186,5 poäng - taraaaaa! 4:a av 26 tävlande och LP!

Domaren  höll ett riktigt litet tal vid prisutdelningen, tyckte att det var en "så rasande duktig liten västgöte " ;) 

Alltså åkte man hem lätt gnolande i bilen - bak var det knäpptyst, alla tre sov som stenar - det var rätt varmt, men inte vidrigt varmt, jag hade 6 grindar med påslakan hängande över kanterna som solskydd + parasoll - funkade bra.

När jag gick lydnaden med Bitte (vilket tog inalles en kvart), fick de andra två faktiskt sitta i bilen, med öppen lucka, fönster nere och påslakan över vindrutan - svalare i bilen är ute!


Hehe - tittar man i bilen när man kommer hem, ser det ut som om man varit borta i 14 dagar - inte drygt ett dygn :0) Tält, grindar, fodral med stol, stor bag med toalettprylar, lakan,handdukar (både till mig och hundarna - för hundarna in case of rain), kläder, regnställ, lilla pirran att dra tält etc på, kylväska med mat......


Tältet använde jag inte, det får ligga kvar i bilen, så även pirra, stol och grindar. På fredag bär det å´igen, mot Alfta i Hälsingland - västgötarnas tur att ställa ut sig.




 

Av Britta Hammarström - 9 juli 2007 14:11

Det blev en hel del gjort beträffande mitt nya lilla trädgårdsland. Alla stenar baxades bort, jord och ogräs kördes bort och det lades kortsida med sliprar som fogades ihop med långa metall"spikar" - arbetet fortsätter när alla har tid samtidigt.

Bettan och Olle utfordrades med kaffe och god kaka efter jobbet.

Hippie lekte med Gamma, de tre västgötarna (Acke Ackspett var också med) höll ihop - lustigt det här, hur individerna söker sig till rasfränder, även om alla umgås helt friktionsfritt, så sitter eller ligger de gärna med "sina egna".

 Riesensnuffslarna låg i bilen ett tag, men sedan var de också med.


 


 

I dag har vi varit och tagit blodprov, för att kolla att rabiesvaccinationen gett tillräckligt höga titrar.

 Pernilla och yngsta barnbarnet Eli har käkat lunch här, vi tittade igenom alla fina  bilder från bröllopet i England och Eli ägnade som vanligt hundarna stort intresse. Det är ömsesidigt, Hippie har nu lärt sig att man får inte hoppa på Eli, då rasar han direkt i golvet, men hon är gärna så nära honom hon kan. Bitte och Stina går fram och ger honom en puss så fort han kommer, sedan traskar de efter honom och Hippie och håller koll på vad som sker.

Elis plats vid matbordet är den klart mest intressanta - man vet aldrig när det kommer en liten matbit farande ner på golvet....


Efter maten skulle alla umgås i den ena Biabädden, Hippie fick inte riktigt plats..


Det är så otroligt skönt att varken mina tre barnbarn eller min svärdotter är allergiska mot några pälsdjur - dessutom har Pernilla ett mycket avspänt förhållningssätt till umgänget mellan barnen och hundarna - Eli kan t ex stoppa samma hårda brödbit i sin egen mun efter att den ett antal gånger stoppats i t ex Bittes mun (hon tar den inte, sitter bara och gapar lite när Eli stoppar in den ) utan att hans ömma moder skriker "baciller".

Ingen av oss tycker dock att det är särskilt mysigt och Eli hejdas.....


Dags att börja packa för Möklinta !








Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards