Alla inlägg den 19 juli 2007

Av Britta Hammarström - 19 juli 2007 20:59

..tänker jag på KF:s (Kennelfullmäktiges) beslut att avkräva intyg för alla stubbsvansade valpar, födda efter 080101 - om de skall kunna ställas ut, gäller dock ej för prov och tävlingar.

Redan nu måste man ha intyg för att ställa ut naturligt stubbsvansade hundar i t ex Danmark, pratade med v-spetsägare häromdagen, som måst skaffa sådana intyg för sina hundar inför utställning i Danmark.

Detta beslut innebär att alla västgötaspetsvalpar som föds med naturlig stubbsvans, efter ovanstående datum, måste veterinärbesiktigas och intyg måste skrivas - att de inte är kuperade - inom en vecka efter födseln.


Ser man till hela populationen, är procenten stubbsvansade hundar ca 50 %, antalet stubbade och svansade hundar kan variera inom varje kull, men totalt sett har jag förstått att det ligger ganska jämnt på 50% med och utan svans (rätta mig om jag har fel, det finns personer inom rasen som kan detta betydligt bättre än jag - SKV:s två "gamla" avelsård t ex.

Att dra iväg med valpar som är under en vecka gamla, till veterinär - obra,

ur alla synpunkter. Somliga veterinärer kan göra hembesök, men inte alla.

Jag har väldigt svårt att tro att någon enda v-spetsuppfödare i Sverige ens tänker tanken att kupera en v-spetsvalp som föds med lång svans. I dag är långsvansade hundar i princip  lika lätta att placera som stubbsvansade.


Dock säger vårt RAS (Rasspecifika avelsstrategier) att vi skall värna om stubbsvansanlaget - risken finns dock -  om detta beslut kommer att gälla även v-spets, att uppfödare avlar mer och mer på två svansade individer.

Sådan parning innebär att alla valpar föds med lång svans - svansade v-spetsar bär inte stubbgenen.

Jag har svårt att tro att västgötaspetsuppfödare i Sverige trankilt bara avlar svans-svans och ser den naturliga stubbsvansen - västgötarnas sär- och adelsmärke!!! göra sorti till vänster och försvinna.

Mandrom har nu tillskrivit SKV:s styrelse (Specialklubben för Västgötaspets) med frågan om hur styrelsen kommer att agera med anledning av KF:s beslut.


Den person som nu är sammankallande i avelskommittéen är en driftig, duktig person, mån om rasen och engagerad i dess framtid - jag sätter stor tilltro till att den personen (och även andra inom styrelsen)  kraftigt kommer att föra fram den här frågan vid nästa styrelsemöte.

Om jag inte minns fel var ett dylikt beslut uppe 2003, då gällde det FCI-regler (tror jag) och västgötarna försågs med dispens - behövde inte intyg - måhända kan denna dispens förlängas?

Troligen kan man inte begära att rasen undantas från beslutet i andra länder ( t ex Danmark), men skall man ställa ut i DK får man väl skaffa ett intyg för sin hund - som i så fall är betydligt äldre än en vecka!


Efter vad jag lärt mig är det plättlätt för en veterinär (och vem som helst i princip)  att konstatera om en v-göte är kuperad eller född stubbad - nema problema att ge intyg till vuxen hund alltså !!


Fastnade (tyvärr) för serien "Jericho" förra veckan - dags att se avsnitt två....


Vojne, vojne! Ser att min blogg i går besöktes av 100 personer! Kära ni! Hoppas ni fick något i utbyte av besöket!

Bloggen är min "ventil", min "dagbok" - jag är en  pratglad person, (kanske ibland föör pratglad...) har alltid tyckt om att uttrycka mig i skrift - är inte särskilt tystlåten verbalt heller :0) men har väl lärt mig med åren att knipa käft ( både verbalt och skriftligt)  när det är läge att göra så ;)

Har ni synpunkter (positiva eller negativa - konstruktiv kritik emottages ödmjukt)  på mitt "bloggbladdrande", går det alltid att göra en kommentar på bloggen eller skicka ett mail till oxberget@telia.com



 







Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards