Alla inlägg den 30 maj 2008

Av Britta Hammarström - 30 maj 2008 21:15

Efter aväten middag bänkade sig mandrom framför dumburken för en stunds  avkoppling - zappade runt och hamnade på "Talang 2008", en programserie jag inte sett en sekund av sedan den startade.Var ändå lite nyfiken på vad som vaskats fram....Efter att ha sett de 8 finalisterna - var och en väldigt duktiga  - så kvarstår två stycken som berörde mig väldigt starkt!1. David Fang - den 11-årige pianisten - Wow,wow, wow!2. Zarah Larsson - en väldigt ung, oerhört duktig sångerska - wow, wow!Får se om jag orkar vänta på resultatet av omröstningen - är rätt trött...Ajöss!

Av Britta Hammarström - 30 maj 2008 18:12

Jemine vilken värme!

Vi startade tidigt, var på klubben kl 09 00, hade stämt möte med det flitiga sökgänget. Nu gällde det inte sök utan träning av a) rutan i lydnadsklass II, för oss som tävlar där och b) budföring/appellklass med störning. kl 09 00 för att hinna träna innan det blev för varmt.

Oftast - när man tränar budföring (springa mellan förare och mottagare 50 meter, sitta hos mottagaren och springa tillbaka till föraren) är man bara två personer. Så kommer man till tävling och där står tävlingsledaren, två domare och en en skrivare,  i höjd med föraren, och andra tävlande finns i periferin.

Tävlingsledaren kan prata med domarna, skrivaren kan fråga saker, etc etc, det rör sig pratande människor ganska nära hund och förare. Har man en social hund, är det väldigt lätt att hunden intresserar sig för de här typerna och kanske springer till någon av dem, antingen på väg till mottagaren eller på väg från mottagaren till föraren - och så har man en nolla.


Nu tränar vi tävlingsmässigt - d v s vi har minst två pers. som pladdrar iväg jämsides med hund och förare, fram till starten, de står och viftar med papper och gestikulerar, harklar sig, snyter sig - bär sig åt i största allmänhet - hunden skall inte bry sig ett vitten om dem, utan endast fokusera på mottagaren 50 meter bort.

Vi skickar två vändor fram och tillbaka (på tävling är det förståss bara en gång), för att ge hunden alla chanser att göra rätt och även för att kunna korrigera om det går snett.

Lobo skötte sig helbra, så även Hippie - visst tittade hon till på de här konstiga människorna som skrattade och viftade med armarna och höll på, men hon sprang spikrakt till mottagaren och tillbaka till mig - nema problema. Azlan gjorde en sväng mot "perschongerna" på första skicket, men sedan gick det jättebra.


Fyra rutor ställde vi ut utan att hundarna såg det. Vi skickade våra hundar först i de rutor vi själva ställt ut, sedan bytte vi rutor.

I lydnadsklass II skall hunden skickas från 10 meter, in i en "ruta", d v s ett område på 3 x 3 meter, markerat av fyra koner, ställa sig där, helst i mitten och invänta inkallning.

Detta är ett svårt moment, kräver mycket och omsorgsfull träning.

Nu har jag backat i träningen, Bitte var rätt säker på detta (tyckte jag) men ändå kändes det lite "löst". Alltså - tillbaka till "babyträning", nu lägger jag boll i rutan, gärna lite dold av gräset, men i mitten. Hon springer dit, får sniff på bollen "jistanes ligger DEN där, kuul"!


När hon tar upp bollen säger jag snabbt "stanna" och då står hon så fint och tittar på mig med bollen i munnen och jag talar om för henne hur duktig hon är . Nu kör vi så fram till nästa tävling. Jag gör en liten variation - ställer ut ett antal rutor, boll i varannan ruta - när hon kommer till en tom ruta så kommer hon att titta på mig "Que? Var är bollen"? Och då kommer bollen flygande i luften "duktig tjej, varsågod"!!!


Och hur intresserade är ni av det här........


Åkte vidare från träningen, efter snabbrasting i skogen, till Färentuna hembygdsgård. På det fina området runt denna gick Färentunafestivalen av stapeln.

Här skulle Lisa sjunga  "on stage" i någon slags schlagerfestival. Den ungen jobbar på :0) - teater, sångframträdanden - hur roligt som helst tycker hennes farmor - här går min (operasjungande och skådespelande) fars gener helt klart i arv :0)


Den här lilla festivalen har verkligen blivit en succé, fullt med folk, föräldrar, syskon, far-och mormödrar och -fäder, servering, riktig utomhusscen, högtalaranläggning, "live komp" eller inspelat. Lisa var jätteduktig, sjöng en ursvår låt - fråga mig inte vilken.....

Hon vann inte, men who cares - hon törs, hon tycker att det är jättekul och det bästa av allt - alla hejar på alla, stora applåder för varje nummer :0)

Fikade med familjen och drog sedan hem.


Lisa in action


Eli hade flängt runt i värmen och blev jättetrött, somnade snart efter en liten stunds  lutning mot mamma.

Sam minglade runt, honom såg jag inte så mycket av - annat än att jag hörde en basröst ovanför mitt huvud "hej farmor, kul att du är här" - tittade upp och si! där var han :0)


Vid 15-blecket åkte flickorna flickers och jag till Helgö, här blev det klippning av Hippie, västgötarna plöjde runt i största allmänhet, Hippie stod på trädgårdsbord och fick öron och tassar friserade. I morgon skall damen badas och fönas. Dagarna före WDS kommer det att bli finputs och lite "lättbad" av, tassar, underrede och vit bringa.


Nu känns det som om det kunde vara lagom att fixa en bit mat....


Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards