Alla inlägg den 9 september 2009

Av Britta Hammarström - 9 september 2009 21:06

...var det i går kväll - så mycket folk och hundar!

Vi var bl a fem med Fornborgen-hundar och  Mia, som har Fornborgens Iris, har också en Springmistcollie - tant Tilda :0) ingen av dess collies reagerade ett smack vid skotträningen, låg lugnt och fint allihop. Hippie låg för första gången med "baksidan" mot skytten - betydde inget alls.

Hon gick sedan en budföring på 2 x 100m med skott i båda riktningarna - vände inte på huvudet en gång!

Hennes  kullsyster Exi gick budföring med skott för första gången - lika döv hon ;)

Några hundägare var där för att träna sina lite berörda hundar på avstånd från skotten - men de var inte collie utan andra raser.


Vädret var ljuvligt, ljummet och dagsljuset höll i sig till framemot 19 30, då tändes belysningen på planerna för dem som kom sent.


Här en bild på Hippie med metallapporten - en stötesten för många ekipage - av vilken ras som helst- dock ej för duktiga Hippie - vill matte bara skryta med :0)

Nej! Hon har inte ståndöron - men det blåste :0)


  


Av Britta Hammarström - 9 september 2009 08:10

Efter sökträningen med Bitte och aktivering av hennes polare, åkte jag hem, lämnade damerna med varsin remsa torkat oxkött (rekommenderas! Dom är galna i detta)lastade in päpplena och åkte till Rosnehill.


Detta fullständigt osannolika ställe! Jag får någon slags "John Steinbeck-känsla" när jag kommer dit. En oas, fjärran från dagens kliniskt rena och ultradesignade shoppingcenter och trädgårdsbutiker.


Stället annonseras med "café och ogräs" och det stämmer....

Ett jättelada inrymmande veranda, fungerar som café och någon slags lokal som man kan hyra för partajer. Finns inte två koppar som är av samma sort, alla möbler är udda, inte nya heller, om vi säger så :0)

kaffebrödet är hembakt, ekologiskt och jättegott - stämningen är väldigt lugn, vänlig och tillbakalutad, alla verkar ha tid, ingen jäktar.

Det var kö till musteriet där innehavaren och en ung gosse jobbade för fullt - men i samma lugna takt och gav sig tid att tala med varje kund, svara på frågor och instruera om hur man förvarar musten.


Varje kunds äpplen hävdes i ett stort badkar och spolades ordentligt med hård vattenstråle och lyftes sedan upp korgvis till musterimojängen. Den vrålade till för varje ny korg och spottade ut äppelmassan på en bricka, på brickan låg en duk, duken veks om massan, en plåt lades på, maskinen svängdes så att de nya plåtarna med äppelmassa travades ovanpå varandra, så pressades saften ur, gick genom en slang, denna slang fick varje kund greppa vid en diskbänk och själva portionera ut musten i medförda eller på stället köpta dunkar.

Man stängde av tillströmningen av must meddelt liten strömbrytare - mycket fiffigt det hela. Innehavaren tog prov i liten flaska på varje kunds must, skrev tel nr och, datum och klockslag på - utifall att någon skulle bli dålig.....


Medan jag väntade på min tur, rensade jag bort skadade bitar på mina äpplen samt tog en kopp kaffe med kardemummakaka i caféet.

Pulsen går ner betydligt när man är på Rosenhill - är man en prudentlig person som dessutom har lite bacillskräck, då skall man nog inte åka dit :0)


13l must blev det av mina äpplen! Det mesta fyllt på små 1-liters dunkar som jag köpte där - går utmärkt att frysa in, så jag fyllde dem inte ända upp. Några pet-flaskor har jag i kylen, men den färska musten håller sig inte mer än ett par, högst 3 dagar, sedan börjar jäsningen (och den kan man ju låta fortgå och tillsätta vinjäst om man vill).


Upptäckte var toalettfaciliteterna fanns på stället och höll på att fnissa ihjäl mig :0) Har inte sett dom förut!

Upplyft av ställets ovedersägliga charm, absoluta orginalitet (soma bara är helt naturlig, inte ett uns påklistrad eller "gjord") och med min goda must inställd i bilen, åkte jag hem.

Ursäkta om bilderna är lite i skum ordning.

Nu skall vi åka till skogs och träffa säkgrupp nr 2. Vi kommer att vara i närheten av Rosenhill, vi kanske tar fikat där efter träningen - det har vi gjort förut.


Här kommer lite bilder.


"Salongen" - observera kristallkronan !

 


Resterna av äpplena - detta luktade inte särskilt gott...

 


Hann inte besöka grisarna


 Toalett för "nummer 2"

   


Själva musteriet

  


Tjoff! I med äpplena

 


Utmärkt sätt att använda gammal stupränna !

   


Damerna har det lite mer ombonat......

  


Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards