Alla inlägg den 28 juni 2008

Av Britta Hammarström - 28 juni 2008 17:25

..känns det i dag, nu är det allra mesta in ordnung.Åkte till Vällingby centrum med vännerna i dag - Vällingby som stått under ombyggnad i säkert 4 år och nu äntligen börjar bli ett centrum igen. Då det öppnades på 50-talet, var det en väldig "märkvärdighet".Så här står det i Wikipedia om Vällingby:

"Vällingby är en förort till Stockholm med 6 615 invånare (2005). Råcksta, Grimsta, Vinsta, Nälsta och Kälvesta är stadsdelar som tillhör Vällingby. Vällingby, som ligger i Vällingby församling, tillhör Hässelby-Vällingby stadsdelsområde inom Stockholms kommuns Västerort.

Vällingby räknas som ett viktigt verk inom svensk modernism. Stadsplanen togs fram 1947-1950 under ledning av arkitekt Sven Markelius. Tanken var att bygga en ny sorts stadsdel som inte skulle bli en sovstad utan bli en så kallad ABC-stad med arbetsplatser, bostäder och centrum i samma område. Som Sveriges första ABC-stad fick Vällingby stor uppmärksamhet, även internationellt. Bebyggelsen i Vällingby kännetecknas av en omsorgsfull anpassning till landskapet och en arkitektur med många fina detaljer.

Särskilt uppmärksammat blev Vällingbyhöjden, ett villa- och radhusområde med enfamiljsbostäder av hög arkitektonisk kvalitet. Området är idag mycket populärt framför allt för barnfamiljer som lämnar Stockholms innerstad.

Vällingby centrum invigdes hösten 1954 och genomgår för närvarande en stor upprustning som beräknas vara klar 2008.

På platsen för Vällingby centrum låg tidigare byn Vällingby, som bestod av ett antal små gårdar med gamla anor. Idag finns mycket få byggnader från denna tid kvar.

Det något märkliga namnet Vällingby betyder vallingarnas by. Vallingar eller vällingar betyder ungefär folket som bor på vallen."


Vi strosade runt på torget, Stina och Hippie gick lugnt och fint men den däringa Bitte, hon skulle sträcka näsan dit och hit och dit och kolla där och nämen tira en duva, matte fååår jag....


Jag inhandlade ett par vita brallor hos grabbarna  med klädstånden - köper mycket i de stånden, framför allt har de utmärkta "hundbrallor", med många fickor, ni vet sådana som man kan göra tre benlängder på.

Det skall nämligen, på order av uppfödaren :0) vara vitt och svart i collieringen, vitt nertill och svart upptill och jag hade inga vita brallor. 149 spänn, som hittat.


Inga hundar på torget - jo det satt en övervintrad hippie  på en bänk, med en schäfer i band. En vacker schäfer som såg lugn och sansad ut. Husse var väl lite maläten, men hunden såg väldigt välskött ut.

Säkert 7-8 personer kom fram och ville hälsa på hundarna, flera av dem sa "nämen titta västgötaspetsar, det ser man inte så ofta" och så utspann sig samtal om farmors gård där det alltid funnits götar, eller "sådana hade vi när jag var ung". Jodå, Hippie fick uppmärksamhet hon också, fick höra hur kolossalt vacker och trevlig hon var. Alla tre kråmade sig väldeliga och trivdes utomordentligt med påtittning och klappning.

Nu skall jag plocka fram  på bordet, kommer lite folk för en lax- och räkafton. Alldeles nyss vräkte regnet ner, nu är det strålande sol igen - måhända vi kan sitta ute i alla fall.





Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards