Alla inlägg den 15 april 2008

Av Britta Hammarström - 15 april 2008 19:01

...tänker lite "Tycho Brahedag"....

Sam kommer från skolan, står på huvudet i kylskåpet och fixar mackor och en Festis - så långt allt väl.

Pernilla har ringt tidigare och meddelat att jag inte behöver släpa med Eli för att skjutsa Sam och Lisa till judon. Lisa har varit med Pernilla på jobbet (prao-dag) och dom kommer direkt, lisa äter snabbt  och så hånkar dom upp Sam.


Släpper ut hundar, fixar lite, tar in hundar, matar hundar, åker och hämtar Eli. Alla hundar kastar sig, vilda av glädje, över Eli, farmor agerar skyddande sköld. Vännerna coolar ner sig och Eli sitter en stund på golvet och gullar med Valle och Ruben - lite nya vovvar -  kul!

Pernilla ringer igen - avbytaren är sen, Lisa hinner nog inte äta hos mig före judon, Pernilla fixar något åt henne på vägen. Sam skall stå startklar när de kommer.


Eli och Sam tittar på Simpson, Eli trillar på golvet i vardagsrummet och slår i pannan - gny och tröst, ingen katastrof.

Farmor fixar middag - middag äts.

Pernilla ringer igen - avbytaren ännu senare, finns inte en chans att hinna hämta Sam i tid - kan farmor möjligen skjutsa......

Sure!

Släpper ut hundarna innan vi skall åka till judon. Sam och Eli tittar fortfarande på TV. Går ut på baksidan och hämtar in tvätten, det börjar dugga lite. Eli släpper in alla hundar utan tasstorkning.

Farmor störtar in med famnen full av tvätt, kastar tvätten och hojtar ut hundarna igen.

Hämtar den lilla "tasstvättarhinken" som jag använder till Hippie, den enda som behöver få tassarna tvagna på det viset  - hur hon bär sig åt fattar jag inte :0)

Tar in en dog i taget, torka, torka, götarna är rätt skapliga, tar in Hippie, börjar "doppa tass i hink" (hon är jätteduktig när jag gör det här).

Ruben tycker att han vill ha lite närkontakt av femte graden, kommer buffande och knuffar till min arm, Hippie tar ett steg åt sidan, fastnar med tassen i hinken och välter ut allt vatten på vardagsrumsgolvet, vid altandörren. Sh-t!!

Visserligen en liten hink och bara halvfull, men vi vet alla hur mycket det blir när det hälls ut...

Torka, torka, lägga tidning under lilla mattan vid dörren, på med nytt påslakan innanför dörren.

Pernilla ringer igen - hon har Sams judokläder (som han glömt hemma i morse) - kan jag möjligen hitta ett par mjukisbyxor till honom, att träna i.

Dessutom har Lisa blött näsblod flera gånger och skall inte vara med på judon.

Leta, leta, leta - hittar ett par rena, men dock med lite stelnad fernissa på - mina målarditon - Sam tycker att dom duger bra.


Ut till bilen, Eli trillar på grusgången, närkontakt med ansikte och händer i gruset - ajajaj, blåsa och trösta - Sam fortsätter tröstandet i bilen.


Avlämnar Sam vid Sundby skola, hem igen. Lovar Eli glass till Bolibompa - Eli får glass, sitter vid köksbordet, smaskar glasspinne och tittar på Bolibompa - lugnet råder.

Eli är duktig pojke, hasar ner från stolen och går och slänger sin glasspinne i soppåsen. Farmor tittar stolt på Eli och skall just tala om för honom hur duktig han är som gör så, utan att någon ber honom - DÅ stänger Eli sopskåpsdörren med kraft - om sitt  vänstra lillfinger. Jag märker det inte på ett par sekunder, men ser plötsligt hur Elis ansikte drar ihop sig och hur han kryper ihop - inser att här har det hänt något.


Jack i lillfingret, blodvite, alla vet hur det känns - fingertoppsskador gör ONT! Farmor blåser, tröstar håller i famnen, hämtar plåster, tvättar lite lite, bara försiktigt, sätter på plåster, hittar en napp och ett par kakor.

Som tur är dyker Byggare Bob upp på TV, farmors knä, kakor, napp och Bob gör underverk, allt lugnt - men jag ser att det fortfarande känns i lilla fingret.


Så kommer mamma Pernilla och Lisa, Eli håller upp fingret och tårarna sprutar - nu skall det verkligen berättas hur hemskt det var! Får mer sympati från mamma och Lisa och så är det bra igen.

Pernilla hinner bara hämta andan, så är det läge att stuva in Eli och Lisa i bilen och dra iväg för att hämta Sam.


Så stilla allt blev här hemma............


Tycho Brahe

"Tycho Brahe, föddes 14 december 1546 i Knutstorp i Skåne, då en del av Danmark, dog 24 oktober 1601 i Prag i Böhmen (nuvarande Tjeckien), var en dansk astronom, astrolog och alkemist. Brahe har eftermäle som skicklig instrumentbyggare, noggrann, systematisk observatör och en av ytterst få som upptäckt en supernova i Vintergatan".


Exakt varför man säger "Tycho Brahe-dag"  - menande otursdag - vet jag faktiskt inte, men det fanns en del kriterier...

Den gode Tycho förlorade en stor bit av näsan i en duell, hade en  lösnäsa som han limmade fast, när han visade sig bland folk.

T. led  också av syfilis - vilket han antagligen förde vidare till sin hustru och de barn (ett antal), som hon födde.

Tycho dog en otrevlig död - förmodligen p g a kvicksilverförgiftning - antingen hade någon medvetet förgiftat honom eller också berodde det på att han medicinerade med kvicksilver mot sin syfilis - något som tydligen var vanligt på den tiden. Som alkemist visste dock T. hur farligt kvicksilver var, kanske  medveten förgiftning  ligger närmare till hands.





Av Britta Hammarström - 15 april 2008 13:48

...eller som den lite mer romantiskt, och väldigt passande kallas - Blå lagunen, blev vårt promenadmål i dag.

Strålande väder, lagunen (sjö som bildats i ett jättestort, nedlagt sandtag) var knallblå och knallgrön - jag och hundarna fick en ljuvlig promenad i splendid isolation runt sjön.

Så fort det blir lite varmare så kommer badfolket dit - en underbar badsjö, ingen bottenvegetation, ljummet vatten och sandstränder med små buskage, så att man ändå kan vara lite ostörd. Man förundras återigen över naturens underbara små nycker och påhitt :0)


Vattnets färg varierar,  hur solen står och övriga ljusförhållanden styr väl detta - antar jag.





Det skulle ju badas gubevars! Hippie skuttade som en tokig i strandkanten, blötte pälsen till magen, Bitte och Ruben snodde efter men blev inte lika blöta - Stina: "hah! Inte med min tass"!


 Oas i öknen???


Sedan rändes det vilt, upp och nerför sanddynerna - tjohejsan!


"Spriing syrran - hon är dö´skitig".....


Och så kom mamma Stina - och "sprang räka" och lät sina barn jaga henne också...


Här kommer lilla Ruben, håhåjaja

så illsöt den käcka "guben", håhåjaja


Och här kommer Hans Majonäs Valle, "dylikt trams är icke för mig"!

Valle flanerade runt tillsammans med mig, gjorde små sniff här och där för att uppsnappa lite lokalnyheter - men spring och fläng - fi donc...



Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards