Direktlänk till inlägg 31 augusti 2007

Äntligen!

Av Britta Hammarström - 31 augusti 2007 11:38

I dag kom urmakaren (specialist på renovering av gamla ur), med verket till mitt gamla vackra golvur.

Han fintrimmade det hela, kopplade på loden  och ååhhhh, den vackra spröda tonen från kvartsslagen och malmklangen från timslagen hördes igen.

Detta ur är från 1729, har både sekundvisare och datumvisare - helt otroligt tycker jag att detta fanns med redan då, som praktiska detaljer.

Klockan slår varje kvart - kvart över, en gång, halv ,två gånger etc. Vid full timme slår den alltså fyra kvartsslag och så aktuell timme.

"Så jobbigt att lyssna på det", kanske någon tycker, men det är det inte, kvartsslagen är så spröda och timslagen så vackra att man gärna lyssnar - dessutom blir det som med allt annat, man hör det inte varje gång, det blir en naturlig del av husets ljud.


Ljudminnen är otroligt starka! Rolf bad mig dra klockan för att jag skulle veta hur  långt loden skall dras upp nu - så fort jag satt i den lilla veven i hålet till första lodet och börjat vrida runt, så förflyttades jag till vardagsrummet i mitt föräldrahem, såg varje detalj i rummet och såg pappa stå och dra klockan.

Jag är så glad att jag kommit mig för att ta itu med det här och så tacksam att det fortfarande  finns skickliga hantverkare som kan renovera.


Till något helt annat!

Debatten och spekulationerna kring västgötaspetsens eventuellt (mycket eventuellt) allvarliga ögonförändringar pågår för fullt. I dagsläget kan vi nog inte göra mer än att vänta på ett  vederhäftigt klargörande från ögonspecialisterna, när tillräckligt material kunnat bearbetas.

Min fasta tro är att sansade och seriösa uppfödare kommer att ta till sig vad som rekommenderas - om det blir en rekommendation om att lysa avelsdjuren,kanske hålla vissa hundar utanför aveln, då kommer dessa uppfödare att göra så. De som inte gör det utan bara täpper till förståndet och envetet hävdar "det finns inga fel på den här rasen", kommer att förstöra för rasen och inom tämligen kort tid för sig själva.


Konstateras det att förändringarna  (den mystiska J175-förändringen) är något som så att säga "hör till rasen" och inte ger defekter i form av synnedsättning och/eller blindhet  - underbart!

Förhoppningsvis får vi då också veta hur uppfödarna skall förhålla sig i aveln t ex  - kanske inte para två individer med anlagen, men att en hund med förändringar går utmärkt väl att ha i avel.


Om vi inte gör något nu, bara stoppar huvudet i sanden och med en dåres envishet upprepar som ett mantra "det finns inga fel i den här rasen", utan att ta reda på sakernas faktiska förhållande - hur skall vi då kunna stå tills svars för framtida västgötaspetsuppfödare och -ägare om det går åt pipsvängen?

 "jamen, vi trodde inte......" 

Kim Johansson, Skogsbygdens kennel skriver mycket tänkvärt på sin hemsida, så gör även Lisbeth Sigfridsson på sin blogg (kennel Ulvus hemsida).






 
 
Lisbeth

Lisbeth

31 augusti 2007 14:09

Tack Britta! Det gör även Britta (skriver bra & tänkvärt) i detta angelägna ämne.

Öh... jag heter dock numera, sedan 12 år, Högman. Detta faktum ställde till en del förvirrning redan 1994... Är fortfarande gift med samma Sigfridsson, det vara bara det att jag tog min mammas familjenamn i samband med hennes bortgång. Ett gammalt soldatnamn, jag tyckte det passade bra.

http://www.geocities.com/ulvuskennel

 
Ingen bild

Britta

31 augusti 2007 15:20

Jag vet! Min hjärna tog ett skutt bakåt :0)
Alldeles efter jag sjösatt dagens bloggande åkte jag till skogs med vännerna. Plötsligt "Ping"! Sa min hjärna - "varför skrev du Sigfridsson, Lisbeth skriver sig Högman sedan många år tillbaka". Hjärnans mystifikationer....

 
Ingen bild

Outi

31 augusti 2007 16:42

Hej. Om att ögonlysa eller röntga friska hundar (som inte är blind eller haltar)eftersom det kostar och då blir valparnas pris högre? Vad är det? Om jag ska åka till en utställning det kostar ju 30-35 EUR här i Finland. Och jag måste gå åtminstone till 3 utställningar för att få CH titel till min hund. Och bara 3 räcker ju inte om man inte ha en "super" hund !! Och en ögönlysning kostar "bara" 50 EUR. Är det så mycket??? Jag vill gärna ha en frisk hund som kanske är inte en CH. Jag VILL inte ha en CH som har sjukdomar. Frisk hund kan ju göra allt annnat (agility, lydnad, ...) och den lever längre. Och en sjuk hund kostar mer för om han har tex. allergier kan han inte äta vad som helst. Hälsa först, allt annat efter den.

 
Ingen bild

Britta

31 augusti 2007 17:36

Jag håller helt med dig Outi!
Jag betalar väldigt gärna ett högre pris för en valp där jag vet att uppfödaren är noga med sitt avelsmaterial!
Att föräldradjuren "gått bra" på utställning säger inte mycket - det är bara en liten del av helheten.
Utställning är roligt, men hälsa och mentalitet är oerhört mycket viktigare.


 
Ingen bild

Lisbeth

31 augusti 2007 21:23

Måste bra kommentera detta vackra golvur. Så fiiint! Är galen i gamla fina saker. Lyckos Britta!

 
Ingen bild

Britta

31 augusti 2007 21:48

Tack!
Jag tycker själv att det är en vacker pjäs. Urmakaren sa att det är det finaste privata ur han renoverat - kanske bara för att vara artig och gentil, eller också är det alldeles sant. Spelar ingen roll, han gillar klockan :0)

Just hemkommen från middag med god mat och gott vin samt kaffe + glass och hallon.
Flickorna har skött sig galant härhemma,Bitte och Stina har jag väl inte väntat mig annat av, men även minstingen Hippie har varit duktig.
Nu håller jag öppet till "garten" ett tag och glor lite på TV, sedan är det hoppisäng-dags.

 
Ingen bild

skogstrollet

1 september 2007 21:38

Vilket gediget arbete man lagt ned på ditt golvur Oerhört vackert man blir salig att något så gammalt är så väl bevarat.Trevligt att du delar med dig av det vackra uret.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Britta Hammarström - 15 november 2012 18:50

I går var det glad familjeträff på Skytteholms golfbana - västgötaspetsfamiljeträff! 8 götar och en collie flängde runt och hade kul. Mina tre - Stina,Bitte, Skrållan och Hippie förståss- och så matte Birgitta och grabbarna Feldt-von Otter, Valle (...

Av Britta Hammarström - 6 oktober 2012 17:26

.....efter mycket funderande har min lilla hjärna kommit fram till detta:   Jag har bloggat sedan 2007, snart 6 år. Jag tänker inte ta bort bloggen - förutsatt att inte själva sajten tänker lägga av. Har haft lite tankar på att flytta den till ...

Av Britta Hammarström - 28 september 2012 20:14

.....bara lite "snapshots" från dagens eftermiddagspromenad i Myra. Lite gråmulet, men ändå en vacker och framför allt fridfull prommis.   Ormbunkar är vackra även när di är vissna.         Collie...      Bitvis ganska brant ......

Av Britta Hammarström - 26 september 2012 20:54

I dag åt vi lunch hos Ida med matte, i Järfälla. (Ida = dotter till Bitte och mamma till "mina" valpar från förra sommaren). Idas matte Britta Asp har stor del i den kullen, hon "lånade ut" Ida och ställde upp alldeles otroligt fint under hela tiden,...

Av Britta Hammarström - 24 september 2012 18:15

...att fullkomligt bombardera oss med sin fantastiska färgprakt - liksom för att mildra det bistra och ofrånkomliga faktum vi står inför  - nämligen  att nu är " de långa kalsongernas natt " väldigt nära...   Mina dahlior går nu på 10:e året. Blo...

Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards