Alla inlägg den 21 augusti 2007

Av Britta Hammarström - 21 augusti 2007 14:30

..när jag i dag var på Albano för att ögonlysa Stina och Bitte.

Ingen anmärkning på någon av dem.

8 hundar var där, samtliga lystes var och en av 3 veterinärer, Lennart Garmer, en kvinnlig veterinär från Albano (jag tror hon skall bli Garmers efterträdare) samt Andra Kamaromy. När alla tre hade lyst Bitte, fick jag deras "verdict" - u a! Inget att anmärka, allt normalt.

Även Stina lystes u a, allt normalt. Det enda som sågs var några små ärrbildningar och de kommenterades inte ens på protokollet - hade ingen betydelse. På en hund som snart är sju år kan väl saker ha kommit in i ögat och orsakat små ärr kantänka. Speciellt på västgötar som far som torra skinn,för det mesta.

 Även Stinas kullbroder Yngve lystes u a.


Överflödigt att säga att detta känns bra :0).

Jag hade ändå lite fjärilar i magen i morse.....

Vi lämnade också blodprov på våra hundar, för att samla till Andras' forskning. Denne trevlige man var förbryllad över de förändringar som konstaterats på ett antal hundar, de uppför sig olika hos olika djur och som jag förstod det, är dessa förändringar specifika för rasen.

Jag skall inte spekulera, eller dra förhastade slutsatser - nu måste denna forskning få fortsätta, ögonlysning bör helst ske på många fler hundar (enligt Garmers förslag) och i sinom tid kan vi få ett svar på vad denna förändring (ibland förorsakande synnedsättning, ibland inte) innebär och kommer att innebära för avel och rasens framtid.

Beträffande hundar med anmärkningar avrådes tills vidare från avel med dessa.


Tilläggas bör att både vet. Garmer och Andras  Kamaromy ställer upp och gör dessa undersökningar gratis! Det vi betalar går till djursjukhuset för utrustning, provtagning etc.

Vet. Garmer var lite undrande över att så få ställt upp och kommit till denna ögonlysning. Men det finns ju goda möjligheter för många fler att lysa på lämpligt ställe och sedan skicka kopior på  protokollen  till SKV.


Nu är Bitte mentaltestad med 1:a på skotten, ögonlyst u a, HD-röntgad u a, vallanlagstestad, med mindre goda vallanlag, exteriörbeskriven, utställd, har 2 cert, är  tävlad i lydnadsklass I med LP  och i appelklass spår med godkänt resultat  - nu känns det som om det är helt ok att försöka sig på en parning igen i höst.


Ett stort tack till Annika Lundblad som jobbat och kommer att fortsätta att jobba med "ögonfrågan" - du är guld värd!


Jag måste också få nämna den högst förtjusande och vänlige gamle  man (väl över 80år), med ett väldigt klart huvud, som  hade åkt 47 mil!!!! (sonen körde honom) med sin 6-årige, i stort sett totalblinde hund, för att han skulle kunna var med och bli både lyst och ERG-undersökt. 

Det kallar jag uppställning!










Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards