Direktlänk till inlägg 14 augusti 2007

Ögon

Av Britta Hammarström - 14 augusti 2007 07:40

Nästa tisdag skall jag åka till Albanos djurklinik och ögonlysa Bitte.

SKV (Specialklubben för Västgötaspets) har då ordnat en speciell "lysningsdag" för v-götar. Tyvärr har det under senare år dykt upp förändringar och defekter på ögon hos ett antal vgs.

Skönt att klubben reagerar och reder ut detta, innan det blir ett problem för rasen.

En förändring som upptäckts är tydligen något diffus - d v s det går inte att avgöra hur pass allvarlig den är, utan att genomföra ERG-undersökning - en lite omstäldig och tidskrävande undersökning - men, som ger bästa underlaget för att säkerställa diagnostiken. Så har jag förstått saken.


Bitte skall bara genomgå vanlig ögonlysning, så får vi se vad resultatet blir. Är det helt ok, då går jag vidare med mina planer på att para henne - noteras avvikelse eller defekt - ingen avel! Jag känner ingen större oro, men vad  vet man?


Dessa ögonförändringar upptäcktes i Fnland för 6-7 år sedan, där är mer än 200 hundar ögonlysta och 19 har konstaterade förändringar "PRA-liknande förändringar"  6st med ???

Kan vi nu äntligen få klart besked om vad denna "PRA-liknande förändring" innebär för de hundar som har diagnosen, deras synförmåga, ärftlighet, vad  det innebär för aveln - det betyder oerhört mycket för denna underbara och i allt väsentligt ändå otroligt sunda och friska ras' framtid.

En hund i Sverige har blivit blind - jag vet inte vad diagnosen är i detta fall.


Detta hade kunnat redas ut för länge sedan, men tyvärr hade den dåvarande styrelsen i SKV föga (läs 0) intresse av att lyssna på vad de finska uppfödarna rapporterade. Det ansågs som "hysteri", "sjukdomssökande" - kalla handen, "det finns inga ögondefekter hos vgs".


Nu är det ändå så att det finns och det känns lugnande att det nu äntligen görs något åt saken - att uppfödare och vgs-ägare kan få klart besked, att den oro som finns inte får växa till ohanterliga proportioner, att spekulationer och rykten kan få en ände. Är detta allvarligt för rasen ? Eller är det en krusning på ytan, ett observandum, men kontrollerbart och av mindre signifikans för aveln?

Snart får vi veta.










 
 
Ingen bild

Ewa

14 augusti 2007 09:42

En liten sammanfattning om vad som skedde efter det att man i Finland börjat ögonlysa västgötar - jag var med och vi var inte helt handfallna.
När det började dyka upp anmärkningar på Västgötaspetsar i Finland vid ögonlysning beslutade SKVs styrelse att ett antal hundar skulle ögonlysas också i Sverige AK kontaktade då bl a Berith Wallin Håkansson som rekommenderade oss att i 1:a hand ögonlysa hundar som nära släkt med de finska hundarna samt även en del hundar som kontrollgrupp. SKV betalade en del av ögonlysningen mot att klubben fick en kopia av detta - det fanns ingen officiell avläsning då. Klubben beslutade också att tillskriva samtliga ”ögonveterinärer” med följande frågor:
-hur många västgötaspetsar har Du ögonlyst.
-vilka förändringar har Du sett.
-om möjligt skulle vi också vilja veta vilka år dessa ögonlysningar skett.

Ägare till ett 50-tal hundar tillskrevs. Uppslutningen var mycket god ca 50 hundar ögonlystes.

Alla protokoll där det var någon anmärkning kopierades och visades även för BW-H som fick kopior på alla dess protokoll.

En del hundar (2-3) fick diagnosen RD, en del hundar hade ”glitter” ingen hund hade diagnosen PRA –liknande. Jag tror att det var 3-4 hundar som var mer intressanta och 1 hund togs ut för att ERG undersökas.

De flesta ”ögonveterinärer” svarade på enkäten och några hundar uppdagades som haft synproblem – jag tror att de flesta var diagnostiserade ”katarakt”

Det var bakgrunden år 2001.

Nuläge

Under den turbulens som var i SKV under några år avgick jag ur Avelskommittéen och alla protokoll, enkätsvar o dyl. skickades till den nya AK.

Jag har senare fått tillbaka allt material men……. Just mappen/pärmen (jag minns inte vilket) med ”ögonpapperen” är borta!!!!!!

I bästa fall har Berth Wallin kopior kvar.

Den hund som skulle ERG undersökas blev heller inte undersökt - ”det fanns ingen som kunde sköta ERG-apparaten”.

Ingen av hundarna som ögonlystes på vårt initiativ upplevdes ha synfel.

Jag och Barbro Carlsson har under nästan 30 år varit ”Avelsråd o Valpanvisare och då varit i kontakt med väldigt många Västgötaspetsägare - Uppfödare - Valpköpare och det är ganska klart att inte har problem med synen varit något ”hett” diskussionsämne det har förekommit några blinda/synsvaga hundar men inte många.

 
Ingen bild

Britta

14 augusti 2007 13:09

Hej Ewa!
Jag var själv med på den ögonlysning du talar om. Lyste min Clara Cluck och dotter Bettan lyste Acke Ackspett - båda u a.

Ointresset och kalla handen inträdde under "de turbulenta åren" - när också alla ögonprotokollen så mystiskt lyckades försvinna.
(inte bara dom förresten, en pärm med domarbokningar försvann också spårlöst - märkligt)
Jag tror inte heller att det är någon ko på isen beträffande västgötarnas ögon.
Men när det nu otvivelaktigt finns ett gäng hundar med anmärkningar, när rykten far vilt, pajkastningen är i full gång och ständigt svingar sig till nya, fullständigt horribla höjder - visst är det bättre att ta tag i det hela och en gång för alla konstatera om det föreligger en defekt som påverkar västgötarnas syn eller inte?
"Inte" är självklart vad alla hoppas på - med vår relativt snäva avelsbas vore motsatsen förödande.





 
Ingen bild

Gunvor

14 augusti 2007 13:30

Tack Britta, för dina sakliga, roliga, tänkvärda och upplysande bloggar. Tack också Ewa, som förser oss med fakta om olika frågor, som berör västgötaspetsen.Jag är flitig läsare, men mindre flitig med att skriva.

 
Lisbeth

Lisbeth

14 augusti 2007 16:15

Jättebra att saken kommer upp på bordet, nu när så många sitter och gissar - fel...

Jag var också med och ögonlyste mina 2 hundar. Det var angeläget då båda var från Finland (men inte som jag minns speciellt besläktade med J175-hundar). Min unga tik var ua, hanen befanns ha retinopati och skulle ERG-undersökas (på klubbens bekostnad). När jag försökte få detta tillstånd var personen som kunde sköta ERG-apparaten i USA. Ringde varje år de närmaste åren, men fortfarande ingen ERG-skötare. Sen tog klubbens pengar slut (undersökningen skulle ha kostat 3000). Ingen var iaf intresserad längre av mig och min hund. Tyvärr avled han vid 7 års ålder i en hastigt förlöpande lymfcancer. Han hade inga synproblem. I samband med RAs-skrivandet sökte jag protokollen - många dimridåer uppstod?! I vilket fall gick det aldrig att få se några protokoll på anmärkningar.

http://www.geocities.com/ulvuskennel

 
Ingen bild

Britta

14 augusti 2007 17:42

One blushes.....

Roligt att kunna underhålla en liten stund Gunvor :0)

Ewa är en veritabel databank - oersättlig information finns i den mänskliga hårdisken ;)

av Britta den 14 augusti 2007 kl 15:58 -

 
Ingen bild

Gudrun

14 augusti 2007 18:57

Får man veta vad J175 i Lisbeths kommentar står för?
"ständigt nyfiken"

 
Ingen bild

Britta

14 augusti 2007 20:31

J175 är "arbetsnamnet" på den PRA-liknande förändring som setts på ett antal hundar (19 i Finland, vet ej hur många i Sverige).
Det är den här förändringen som skall granskas närmare genom att ERG-undersöka dessa hundar (skall tas blodprov på en del hundar också) och därigenom kunna fastställa om detta är en defekt som påverkar synen eller inte, är den ärftlig? och vilken betydelse har den för aveln.
Förhoppningsvis är det en "mild" förändring som kanske inte ger allvarliga konsekvenser - time, Dr Kamaromy and ERG will tell. (jag tror att han heter Kamaromy, inte Kamoromy)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Britta Hammarström - 15 november 2012 18:50

I går var det glad familjeträff på Skytteholms golfbana - västgötaspetsfamiljeträff! 8 götar och en collie flängde runt och hade kul. Mina tre - Stina,Bitte, Skrållan och Hippie förståss- och så matte Birgitta och grabbarna Feldt-von Otter, Valle (...

Av Britta Hammarström - 6 oktober 2012 17:26

.....efter mycket funderande har min lilla hjärna kommit fram till detta:   Jag har bloggat sedan 2007, snart 6 år. Jag tänker inte ta bort bloggen - förutsatt att inte själva sajten tänker lägga av. Har haft lite tankar på att flytta den till ...

Av Britta Hammarström - 28 september 2012 20:14

.....bara lite "snapshots" från dagens eftermiddagspromenad i Myra. Lite gråmulet, men ändå en vacker och framför allt fridfull prommis.   Ormbunkar är vackra även när di är vissna.         Collie...      Bitvis ganska brant ......

Av Britta Hammarström - 26 september 2012 20:54

I dag åt vi lunch hos Ida med matte, i Järfälla. (Ida = dotter till Bitte och mamma till "mina" valpar från förra sommaren). Idas matte Britta Asp har stor del i den kullen, hon "lånade ut" Ida och ställde upp alldeles otroligt fint under hela tiden,...

Av Britta Hammarström - 24 september 2012 18:15

...att fullkomligt bombardera oss med sin fantastiska färgprakt - liksom för att mildra det bistra och ofrånkomliga faktum vi står inför  - nämligen  att nu är " de långa kalsongernas natt " väldigt nära...   Mina dahlior går nu på 10:e året. Blo...

Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards