Alla inlägg under juni 2007

Av Britta Hammarström - 17 juni 2007 15:48

.. är ett knepigt kapitel tycker mandrom.

Jag impregnerar efter alla konstens regler, men lik förb... blir jag dyngsur inpå ryggbenet efter halv promenad i regn. Får väl införskaffa någon gummidräkt.


Kände mig väldigt nöjd med att ha klippt både gräsmatta och alla gångar på fältet i går, precis lagom innan regnet kom.Första promenaden i dag tog vi neråt sjön. Västgötarnas öron stod rätt ut åt sidorna, som alltid när det regnar, ser ut som om dom har sydväst på sig :0) Hippie skuttade på och var föga bekymrad om vätan.

Är just tillbaka från annan promenad, i Jungfrusundsskogen. Åkte dit - en väldigt tom skog! Brukar vara både joggare och hundfolk där på helgerna. Träffade dock på klubbkompisen Conny med glada labradoren Märta. Tack Conny för presenten! Kanon :0)


Hade nu andra omgången regnkläder på mig, eftersom den första hängde på tork i pannrummet. Och visst! Efter halva promenaden var jag genomblöt på rygg och armar, dock ej på benen, hade ett par superbrallor på mig, egentligen avsedda för kallare väder, men dom håller emot regnet väldigt bra.

Här måste alltså vidtagas drastiska åtgärder och snabbt införskaffas tåligare regnplagg.


Försökte ta ett par bilder på blötdjuren, men det blev bara grynkorv! Regnade för mycket.

En blöt collie ser verkligen BLÖT ut! Västgötarna syns det inte så mycket på, men Hippie ser för bedrövlig ut. Hon hade dessutom ägnat sig åt att hoppa jämfota i varje vattenpöl vi passerade. Bitte och Stina tittade bara på varandra och suckade..

Varje gång vi närmar oss antingen bilen eller hemmet, drar Hippie igång tanterna, lockar och pockar, skuttar framför dem, biter dem i nacken, studsar, gläfser - till slut ger tanterna efter och jagar henne - antingen runt några träd eller kors och tvärs över stigen - äntligen  lite action!!!


Det här med att bita i nacken, till min förvåning godkänner tanterna detta uppstudsiga beteende - men inte hur länge som helst! Efter några attacker så muttrar dom till och  slänger ett snett bläng på Hippie - hon slutar genast!


I morgon måste jag nog ta itu med projekt "flytta ormar". Tre feta snokar bor i den ena av de komposttunnor jag delar med min granne. Ok, ligg där och tryck i er daggmaskar då! Men de ringlar omkring på min gräsmatta och i min häck också - och vääääääser när man slänger något i komposten och dom ligger där och jäser (en har ömsat skinn, det ligger också i tunnan)! Jodå, det är snokar, metallgråa och med hur tydliga gula fläckar som helst. Men jag vill i alla fall inte ha dom här.

Jag är faktiskt inte alls särskilt skraj för ormar, min enda rädsla är att hundarna skall trampa på en huggis.

Har faktiskt satt en "ormskrämma" (vindsnurra i form av geting, som skapar vibrationer i marken) en bit från tunnorna, på min tomt, tunnorna står utanför - har inte sett dom här inne sedan den kom upp.


Men som sagt, jag vill ändå inte ha Sir Väs och hans fruar på min tomt.

Skall fundera ut hur jag kan få ner dom i en tygpåse och så forsla iväg som till andra marker.




Av Britta Hammarström - 15 juni 2007 09:11

Så var det första egentliga träningskvällen med Stina och fåren.

Jag hade alla tre hundarna ute och rastade på det stora gärdet bredvid fårhagen, när Petra och Henrik kom. Petra tyckte att jag kunde ta in Hippie i hagen och presentera henne för fåren. Jättekul!

Hippie tittade lite förstrött på fåren, "vad är detta, hmmm, det här vet jag inte riktigt vad jag skall göra med"....

Ägnade sig lite åt fårskit, matte talade om att skit skiter man i. Vi tog in fåren i en fålla, ca 30-40  m i diameter, där började  jag gå efter fåren med Hippie i koppel, som man brukar göra, för att tända färska hundar. Och si! Rätt som det var kom Hippie på "dom där, vaddetnuär, rör sig framåt när jag kommer" och sedan blev det fart!

Så lilla Hippiefjollan, 3,5 månader, körde på som den värsta projektil, här skulle jobbas! Den här gången skulle hon bara ha kul, hejsan tjosan, inga kommandon eller försök att bromsa henne, bara flänga på och få en bra minnesbild. En jätteglad och upprymd Hippe, med tungan som en slips, skuttade tillbaka till bilen för vila och vattentankning.


Så var det Stinas tur. Henne körde jag i lång lina - här behövdes ingen peppning :0) Stina gnuggade tassarna redan innan vi gick in i hagen, hon visste precis vad det gällde.

Mycket rusa blev det och Stina gick väldigt nära fåren. Så gör ju västgötarna med "nötterna", för att kunna fösa och nappa i hasorna om det behövs. Fåren är ju flyktdjur och sticker mycket lättare och snabbare. Det gäller att komma på vid vilket avstånd hunden flyttar fåren och så lära hunden att "du behöver inte trycka på och gå längre fram, håll det här avståndet och du har full kontroll".

Vi kom på rätt snabbt vilket avstånd som gällde, längre än för BC:arna, kan jag säga  - västgötaspets-power :0) Närå, det hela går ut på att raserna vallar på helt olika sätt.

Stina och fåren fick vila. Sedan körde Henrik sin Dot  - en oerhört het BC som verkligen behöver bestämda tag för att inte gå på fåren - Dot är 1 år och kommer säkert att bli en rackarns bra vallhund när hon lärt sig mores.



Så tog vi ut fåren i den större hagen och jag fortsatte med Stina i linan. Nu började faktiskt en liten peng trilla ner, hon höll bättre avstånd - jag kunde få henne att stanna i slak lina och mana framåt, stanna, mana framåt o s v.

Det gäller också att komma på kommandoord, som jag inte använder i lydnaden - här skall man helt glömma traditionell lyndadsträning - här är det en annan typ av lydnad och hörsamhet som gäller.

Gjorde bara ett ljud som jag lät betyda "stanna" - "appappappapp" och så "framåt sakta" o s v

En vansinningt rolig och lärorik träningskväll! Efter midsommar bokar vi in ett antal gånger framöver. Petra tycker att jag  skall köra Hippie också - självklart skall jag det!








Av Britta Hammarström - 12 juni 2007 20:10

Inga vallningsövningar i dag. Fåringarna hade redan en annan date, så vi flyttade det till torsdag.

Jag anar morgonluft - d v s börjar så sakteliga få tillbaka min undervåning igen. Har börjat torka,damma, våttorka alla möbler, en del  som stått hoptryckta i mitt sovrum och andra, plastöverklädda, i de två sista rummen  som målats.

Elektrikern drog det sista i dag och satte i dosor etc.

Målaren målade den husvägg som skulle målas om, samt under garagetaket. Snyggt och fräscht!

Klätterhortensian - en bamse! Ligger utvikt på garagegången, behagfullt lutande sig mot en stege. Den skall få en ny spalje´i morgon, en bit till ifrån husväggen - på det att dess långa fingrar med någon slags klätterrevor på, inte kan förstöra väggen  igen. Vill gärna ha den kvar, den är praktfull och blommar vackert och länge, men då får den uppföra sig :0) Köpte helt enkelt ett armeringsnät, som sätts med lagom långa vinkeljärn mot väggen.


Kvarstår nu ansiktslyftning av innertrappans trä -spaljé? ja, ni vet, en massa träribbor, som håller upp trappan. De skall lackas i morgon och så är det lite finputs här och där - sedan klart!


Ähh, jag glömde - den gode Andrei håller på att bygga en ny trappa till min baksida, precis likadan som den Peter byggde för många år sedan, avpassad för att hundarna skall kunna ligga på den och söka skugga under den. Den börjar bli lite trött nu.


Åsså, var det inklädning av yttertrapporna med klinkerplattor - ja, sen´kommer röris och byter alla gjutjärnsrör i grunden, åsså blir det plastduk på marken - SEN´ere klart........


Bitte gick lydnadsklass I som en dröm i dag - så duktig!!!! Berömmet rann som honung över henne och vi hade lång och härlig kamplek med bollisnöre . Gjorde dock en liten ansats att lyfta på sig vid platsliggningen - ajajaj! Detta måste vi ta tag i ordentlich!

Hippie lekte sig medvetslös med syster Exi - tomt på appellplanerna på klubben så de kunde härja precis som de ville - härligt för båda två att få leka med jämnstor valp och med valp som leker på samma sätt.


Stina fick leta prylar i högt gräs - kul!
















Av Britta Hammarström - 11 juni 2007 15:46

...gnälla över värmen.....

Det är skönt, men det kanske kunde vara liite färre grader. Märkligt att det (vädret) så ofta är extremt åt den ena eller andra hållet - här lever vi världens mesta "lagom-land", men vädret spelar helt utanför totalisatorn.

Antingen ishavsluft eller också tropikvärme.

Hundarna ligger som tomma skinn varhelst det är skugga, Hippie somnade med huvudet hängande över kanten på vattenbunken i trädgården :0) Ville väl ha nära till kantänka ;)


Vi åker till skogs när det svalnar av lite på kvällarna, knastertorrt! En tändsticka här och katastrofen är ett faktum..

Lyckades också träna lite med Bitte på klubben i går - gick bra, men så är ettans program inte så långt heller ;).


I morgon blir det spännande - jag har beslutat oss (Stina och mig) för att inte tävla lydnad mer med Stina. Hon gör det för min skull, men hennes lilla själ är inte med - alltså finito med detta! Bitte är helt annorlunda, så var också Clara - men Stina, njaaeee.....

I morgon börjar vi i stället med vallningslektioner på får - det kommer att passa madame Stina mycket bättre. Får tacka (oj, så vitsig man kan vara)  Petra, klubbkompis från Mälarö BK,  som kommer att ta hand om mig och Stina  vid Kumla By i morgon kväll , där Petra hålls och vallar med sina border collies.

Jag har testat Stina där en gång tidigare, på de här fåren, och hon flinade med hela kroppen - det vara så himla kul, lika kul som med kor och stutar!


Annars kollade jag sommarens aktiviteter - det börjar ramla på med inbokningar...

20/6, lydnad I med Bitte, Apollogruppen

27/6 lydnad I Bitte, Södertälje BK

11/7 Möklinta Royal, valputställning för Hippie, lydnad I för Bitte

14/7 Alfta, utställning Bitte och Stina

22/7 Lövudden Västerås, utställning Bitte och Stina

27-29/7 Collie-SM Västerås, valputställning för Hippie, lydnad I för Bitte

11/8 Askersund, utställning Stina och Bitte

19/8 Nyköping, utställning Bitte och Stina

26/8 Almare-Stäket, utställning för Bitte, Stina och Hippie


Och så skall vi klämma in lite vallning för Stina dessemellan :0)










Av Britta Hammarström - 8 juni 2007 19:28

Intressant att läsa i Ulvus dagbok om DNA-rönen om det alltmer "fadande" släktskapet Västgötaspets - Welsh Corgi. "Nu kan det sägas" :0)

Fick information om den pågående undersökningen för ca ett år sedan - genom en seriös uppfödare i England - en person jag känner, respekterar och har haft mycket god kontakt med (både i UK och i Sverige) sedan början på 80-talet.

I Jan Borgas film "Vikingarnas hund" - en ca 30-minuter lång film om västgötaspetsen, som visades på SVT i slutet av 70-talet (början på 80-talet?) talas det om denna tänkta koppling - mellan corgi och västgötaspets.

Historikern Alf Åberg berättar bl a i flimen  om hur viktig och "ärad" hunden var för vikingen, hur den ofta begravdes tillsammans med sin herre - att ett vanligt vikinganamn var "Racki" - hund!


Som så mycket annat historiskt "belägg" får väl detta antagande, om att vikingarna tog med sig västgötaspetsar på sina skepp och att dessa hundar i England hjälpte till att starta corgirasen, läggas åt sidan - trots sin  (tämligen ) liknande exteriör, finns ingen genetisk koppling mellan v-göte och corgi .En annan intressant information i ovan nämnda film  är osteologen Il Ömans jämförelse av ben från olika hundraser - t ex rörben från jämthundens bakben och från västgötaspetsens bakben -benen ser likadana ut,men jämthundens är klart större /längre än västgötens.

Benfynden från västgöten (efter vad jag förstod från filmen) är mycket gamla, och borgar alltså (återigen) för att västgöten funnits som typ/ras i många århundraden.


















Av Britta Hammarström - 8 juni 2007 16:34

...för hundarna, inte för mig. Men faktum är att i dag hade jag glatt hoppat i om jag haft baddräkt med - det var så varmt! Stod i vattnet till knäna och njöt.

Hippies första besök vid sjön. Hon fnattade fram och tillbaka utmed stranden ett par gånger, sedan var det plums pladask i sjön - ingen rädder för vatten här :0)

Bitte är badfreak, skulle kunna bada hela dagen, kan simma efter bollar hur länge som helst. Stina är mer tantig, går i till magen, sträcker sig prydligt efter bollarna, mren vill inte blöta ner frisyren. Är det riktigt varmt så bär jag ut henne en bit och släpper lugnt ner henne, hon simmar fint till stranden men har inga funderingar på att göra om det.

Hippie kommer säkert att bli en simmare - det här var kalaskul! Mycket bättre än att hemma rusa runt ,släpande på en påskruvad vattenslang.

Bettan och Olles 1,5-årig collietik Gamma, snor vattenspridaren (påskruvad) och drar runt i trädgården.


Efter badet slänger sig Bitte och Stina i gräset (eller sanden, om jag inte hindrar dem) och breakdansar hysteriskt en stund (samma sak inomhus när de har "tvångsbadats" med schampoo, mattorna flyger och dubbelsängen ser ut som hela havet stormar). Hippie åsåg fascinerat breakdansandet, men deltog inte själv.


Så vandrade vi tillbaka till bilen, på skogsstigen, alla tre jagade varandra runt, runt, Bitte och Stina slängde sig med jämna mellanrum i blåbärsriset och breakade lite till.

Man blir så glad till sinnes när ens  vovvar kan få vara så störtlyckliga och fria - koppel sätts bara på Hippie när vi kommer till bilen, eftersom den stod parkerad intill en annan liten badstrand, där det är "männschor" som badar. Jag går längre bort i skogen så får vi vara i fred och man riskerar inte att en galen Hippie plötsligt får för sig att delta i någon saft- och bullstund :0)

När hon blir större kan vi också gå till denna strand, den är helt "naturlig", med eftermiddags- och kvällssol (hit åkte vi alltsomoftast med barnen när de var små, medhavande middag, härliga bad, och maten smakade toppen efteråt

Många hundägare går hit, man håller sig bara en bit ifrån den del av stranden som frekventeras mest av familjer, även hästfolk rider ner här ibland och låter hästarna bada. Har aldrig hört en människa säga ett pip om vare sig hundar eller hästar - en fristad!




Av Britta Hammarström - 6 juni 2007 23:09

Nationaldagen genomlevdes  i min familj och bland närboende i lugn och ro. Läste i bladet om att det i dag berfarades våldsamheter och kravaller i samband med diverse demonstrationer av oliktänkande - märkligt! Skulle inte denna dag i stället var en förenande dag? Varför välja denna dag till att söka bråk, slagsmål - i allmänhet våldsamheter? Man undrar - är detta ett tillfälle att - precis som vid fotbollsmatcher, lösgöra uppdämda aggressioner, "legitimt" (nåja) utöva våld, misshandla utan urskiljning etc etc.....

Det känns så otroligt FEL!!!!


Men jag kanske bara är en gamma mossig, ignorant tant, som tror  och hoppas att samhället skall kunna fungera utan ett övermått av våld, missbruk, misshandel, "beskyddarverksamhet",trafficing,  pedofili, etc , etc....


Det kanske inte var så fel när granntanten/farbrorn,i min barndom reagerade på allsköns fuffens och "ligistfasoner" (d v s att spela hartsfiol på grannnens fönster  eller palla äpplen.... ligistfasoner ..herregud om dessa tanter/farbröder levt i dag....)


Mandrom är definitivt ingen vän av aga - har själv fått alldeles för mycket av den varan - det går utmärkt att leda sina barn in på "den smala vägen", utan att slå dem gula och blå!


Lovade mig själv vid ca 20 års ålder att aldrig slå mina barn, om jag skulle få några - jag fick två! Höll löftet, med undantag av en liten lätt dask i  baken, när man sa "nu, unge man/dam, är det dags att gå och lägga  sig"  - kan knappast kallas för aga...


Just plockat det sista från trädgårdsbordet - efter en väldigt trevlig grill-och glamm-afton med 4 goda vänner från min strita (Växthusvägen) , plus Bettan och Olle.

Nu är det dags att natta mig och vovvarna - hård dag i morgon - skall jobba

2 timmar!!!!


Tränade faktiskt alla tre hundarna tidigt  i morse, innan det blev för varmt, Hippie - stå och springa fint i ring.  Bitte - lydnadsklass I-program. Stina -uppletande i högt gräs.


I morgon blir det klubben och mer träning där - om det blir lika varmt, förmodligen ganska sen träning.



















Av Britta Hammarström - 5 juni 2007 16:42

Ännu en fantastisk dag! Fick sätta på airconditionern inomhus (första gången), så att snickare och målare inte dånade i värmen.

Bitte rev det sista lilla "veta-hut-skranket" i morse. La sig på rygg bredvid Hippie och kråmade sig värre, pussade valpen och fick en kram tillbaka :0) Så intim kontakt har de inte haft förut, visserligen legat tätt intill varandra, men inte "gullat" så här - fina flickor!


Funderar på att skaffa någon typ av tung stenskål att ha vatten i utomhus - Hippie badar i allt jag ställer ut, välter sedan ut resterna och så går hon i någon lämplig rabatt - snygga tassar! Stina blir lika upprörd som alltid när någon "gör något" - rusar direkt in till mig om jag är inne, ställer sig med framtassarna mot mitt ben, tittar stint på mig och säger "pip, gnyrf,pip,gnyrf" - "jaha, och vad har hon gjort nu då", säger jag och så är det bara att trava ut i trädgården och kolla. Detta går på en minut, minuten innan, när jag gick in, låg Hippie och sov i skuggan, eller gnagde fridfullt på någon leksak.


Pernilla, Lisa och Eli kom och fikade på eftermiddagen. Fyllde en liten pool med lagom ljummet vatten till Eli - väldigt trevligt tyckte han och klev glatt i med skor och brallor på. Ville abolut inte ta av sig - gick så bra så att bada med kläderna på. Så småningom tyckte han ändå att det nog var trevligare utan, så jag klädde av honom och det badades mer, i liten tröja (för solens skull).  Glass avåts, alla mina tre barnbarn är riktiga glassomaner, hur Eli kan trycka i sig en så stor glass fattar jag inte...

Hundarna satt vid hans fötter och suktade "men snälla nån, tänker han äta upp hela glassen, vi då? Riktigt hela glassen gick inte ner, så hundarna fick några efterlängtade, kladdiga bitar.


Ser i Ulvus dagbok att det på KF (Kennelfullmäktige), via Disciplinnämnden togs upp hur internet alltmer missbrukas - hör t ex i dag på nyheterna om någon pedofilblogg/sajt som försöker göra pedofilin rumsren - glöm det! Så fullständigt horribelt!

Tänker också att jag själv kommenterar då och då, när  jag verkligen känner skäl till det - fortsätter sedan någon debatt in absurdum, får den stå för personerna med skrivklådan  - men utan min medverkan. Det finns ingen anledning att sänka sig till nivåer under plimsollmärket :0)









Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23 24
25
26 27 28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards