Alla inlägg den 5 maj 2009

Av Britta Hammarström - 5 maj 2009 18:54

...gör våren på detta viset?

Tur att man drog på långkallingarna och en tämligen varm jacka till sökträningen i dag - bbbrrr!

Träningen gick bra, vi var 8 stycken och det tar sin tid, men med lite disciplin och varje nytt ekipage startberett när föregående är nästan klart, så går det finemang.


Lite regn har det kommit i går och i dag, men inte möe´inte och nu kommer värmen åter (sägs det).


I går afse fick jag ett mycket trevligt telefonsamtal. En vänlig manröst frågade om jag var jag och det kunde jag ju inte neka till :0)

Han hade hittat mitt namn på nätet - jag trodde att det handlade om hundar, men se det gjorde det icke!

Visade sig att mannen var chefredaktör för AT d v s Arnljot-Tidender, samt medlem i Teaterföreningen Arnljotspelen på Frösön.

Nu skulle det skrivas om "historiska" regissörer bl a i AT, och mitt namn hittades i anknytning till min pappa Sven d´Aillys.

Pappa regisserade och satte upp Arnljotspelen 1947-55. Spelen uppförs på en magnifik utomhusscen (Frösölägden) med Storsjön, Åreskutan och Oviksfjällen som naturlig bakgrundskuliss - spelen är verkligen en totalupplevelse.


Vi var med varje sommar, mamma, brorsan och jag, bodde oftast på Frösö Gästhem  (typ pensionat)  men också ett par gånger i Wilhelm Peterson-Bergers eget hem "Sommarhagen", i ett par rum som inte visades för turister - Sommarhagen är annars museum.


Jag minns dessa somrar så väl, de gjorde ett oerhört starkt intryck på mig. Det var ljuvliga somrar, jag minns vägen mellan sommarhagen och lägden, där fanns vitgula vildrosbuskar som doftade så att man nästan "durade å´"man gick där i solvärme och humlesurr.

På kvällarna satt jag framför scenen och hängde med varje sekund av repetitionerna och även varje föreställning - jag kunde varenda replik, visste exakt när hornstötarna skulle komma. Tyckte att det var lika spännande varje gång den store starke Carl-Mauritz Gustin, som spelade Arnljot, lyfte trollkarlen Ubma på sina armar och slängde honom utför en slänt, tyckte att det var lika bottenlöst sorgligt varje gång Arnljot spelade sin dödsscen. C-M Gustin var verkligen en viking, lång,stark, stilig och blond.

Och Gunhild och Unn, de ledande kvinnorollerna, åh så vackra de var tyckte jag - och den stackars sameflickan Vaino......

I pausen fick man stora rågkakor med ost eller prickig korv och kaffe, med konserverad grädde - jag gillade egentligen inte kaffe och grädden smakade mycket speciellt, men det var så märkvärdigt detta, så visst drack jag lite..

Fick hjälpa till att klistra lösskägg på vikingagubbarna - var verkligen med mitt i smeten så att säga - och var bara lycklig hela tiden :0)


Detta och mer berättade jag för den intervjuande mannen, en hel del om pappa också förståss. Han skrev så pennan glödde och var jätteglad över att få en stor bit "Arnljotiana".

Berättade för honom att mina första två valpar fått vikinganamn, en efter ön Birka, här utanför  Mälaröarna och den andre efter Arnljot himself.


Fick höra att professor Folke Abenius, operaregissör och sångpedagog som regisserade spelen 1962-68, hade berättat att det var min pappa som fick honom intresserad av Arnljot. De träffades när Abenius gick på Operaskolan och jag tror att pappa var regissör där då. Pappa hade talat så entusiastiskt om Arnljotspelen, Frösölägden, om regiarbetet och de otroligt engagerade lokala skådisarna, så Folke Abenius sökte detta uppdrag efter några år.


Jag har sorterat upp alla gamla bilder som kom från mitt familjehem - en bautalåda! Gjort olika album, ett från mammas sida, ett från pappas sida och ett gemensamt. I pappas album finns massor av gamla rollporträtt och signerade bilder av "fellow actors", det verkade vara väldigt poppis att ge varandra sådana.

Bl a finns ett gäng bilder från Arnljotspelen, bilder som mamma och pappa tagit och en del gamla vykort med bilder från spelen.

Jag har scannat alla och skickat till AT:s chefredaktör, 21 st - han blev lika glad för detta :0)

Det skall bli väldigt roligt att få läsa nästa nummer av AT.

Här är några bilder från Arnljotspelen - som synes på sista bilden var det ingen brist på publik :0)




Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards