Alla inlägg den 28 augusti 2010

Av Britta Hammarström - 28 augusti 2010 20:20

Klev upp med ett "tjo" i ottan - vännerna tyckte att matte var jätteförnuftig som serverade frukost  minst en timme tidigare än vanligt   

Ögnade igenom DN, drack the och åt liten macka. Tvagning och påklädning, vännerna hade redan toalettat sig på baksidan men vi tog också en liten sväng på fältet. In i bilen, tuffade över med färjan, hämtade Ylva och Skrållan som stod startklara på uppfarten. tillbaka med färjan, vidare till Flygarvägen i Järfälla och hämtade Britta och Ida, som även de stod startklara utanför huset - vilka snälla valpköpare man har  - ställer prompt upp på alla tokigheter som jag lurar ut dem på.

Lugn färd till Gölja (mellan Enköping och Sala)  - inga problem att hitta - körde in vid beteshagarna och parkerade.

Värdar för denna vallanlagstest var Annelen och Håkan Sundberg, beskrivare Örjan Skoglund - SKV:s "vallningsguru".


Strålande väder, trevliga västgötaspetsägare fylkades vid hagen - dagens egentliga " huvudpersoner" besiktigade oss från beteshagen



Den här gulliga, ulliga damen och hennes kalv (Highland cattle) fick dock skiljas ut ur flocken och förpassas till liten hage vid sidan.

Greta  (10 år) är en riktig sursåpa och med kalv i hasorna var hon verkligen ingen hit att ha med   Jobbade stenhårt på att skrämma sk-en ur små västgötar.....

Det tog Annelen och Örjan ett bra tag, säkert över en halvtimme, att skilja ut Greta med barn från den övriga flocken - Greta lurade man inte i första taget, inte ens med "godishink" och fagert tal   Så småningom lät hon sig övertalas och kunde luras in i den lilla hagen. Greta uttryckte dock högljutt sitt missnöje då och då under den fortsatta vallningsanlagstesten - en riktigt "ko- bitch" men så himla söt och en härlig individ!


Jag har deltagit i ett antal vallanlagstester sedan tidigt 80-tal och det är lika roligt och trivsamt varje gång.

En del götar tänder till direkt i hagen, andra tar tid på sig, en del behöver draghjälp av en annan hund - några få tycker inte att det är ett dugg kul i hagen, vill inte se korna , vill bara gå därifrån - ingen hund gjorde dock så i dag. En hel del riktigt duktiga hundar flängde runt med kvigorna.

Efter ungefär hälften av hundarna togs det paus - dels för att kritterna skulle få hämta sig, dricka och koppla av, dels för att vi skulle göra ungefär detsamma   








 


Så var det då Bittes tur - jag har gjort den här testen med henne en gång tidigare - prexis samma resultat!

Hon springer gärna med kvigorna, käkar också gärna lite koskit om hon hinner, travar lite mer - men någon önskan att DRIVA korna - nä, nä, fnns icke! Kan gapa till lite och jaga iväg dem ett par steg någon gång, men väldigt halvhjärtat - är i princip ointresserad av att driva boskap (dock ej får, det är en helt annan femma). Hos Bitte finns ingen rädsla för djuren (eftersom hon gärna springer mitt inne bland dem) , inget "jag vill inte se, vill inte vara här" - hon är bara ointresserad.

 

Örjan - den lugne, snälle, kunnige, alltid positive bedömaren - poängterade vid flera tillfällen att "tänk på att västgöten är en allround-hund, även om de inte vill valla finns ingen anledning att döma ut hunden. Västgöten har i alla tider haft så många olika uppgifter på gårdarna, valla, vakta, varna, skydda hönsen, fånga råttor m m - man hade flera götar på gården och den som passade för vallning, den fick valla, andra individer fick jobba med det de var bra på ".


Bittes två närvarande döttrar visade dock framtassarna  - Ida fick bedömningen "utmärkta vallanlag" och Skrållan "goda vallanlag".


Ida - "framåt marsch"!!


 


"Åsså rappar vi på lite!"


"Stå inte där och glo - sätt fart"



Skrållan börjar tända till


"Rätt så  - framåt" !!


"Va' glor du på? aldrig sett en väsgöte förr" ??


"Måååste bara smaka liiiite..."



Det fanns utrymme att ta in  flera hundar. Kände att Stina (10 år 6/11) måste få dansa i hagen en gång till innan hon blir för gammal. Stina har blivit bedömd ha "utmärkta vallanlag" vid tidigare test - i dag fick hon "goda vallanlag". Som Örjan sa "en äldre hund, man kan inte förvänta sig samma glöd som hos en ung hund, men hon gör ett bra jobb, arbetar på långt avstånd mm".


Ylva försökte brottas med min kamera, blev inga "action-bilder" med ähh, ja, bilder....


Du matte, nu kör dom på framåt....

                 

" Är det bra så här"??











      


Tack Annelen,Håkan, Örjan och Hannele  för en väldigt trevlig och avslappnad vallanlagstest - i samvaro  med trevliga västgötaspetsägare och i absolut strålande sensommarväder!!!

                        

Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7 8
9 10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards