Alla inlägg den 10 augusti 2010

Av Britta Hammarström - 10 augusti 2010 19:58

...på helvetesmaskinen, när jag går in den vägen    Nu är den tvärtyst, det susar inte ens längre i den, men varm är den....

"Där kan du stå ditt beläte"!!!

 I natt går det nog bättre att sova.....






Av Britta Hammarström - 10 augusti 2010 11:22

Jag måste skriva av mig....


Vaknade kl 02 30 av att det lät som om någon försökte starta ett jetplan i huset - det vrålade,brölade, mullrade, väste, bankade - det tog några yrvakna sekunder innan jag kunde lokalisera var ljuden kom ifrån.

De kom från mitt pannrum! Gick ut i köket, sakerna i köksskåpen som sitter på väggen mot pannrummet skallrade.

Öppnade (mycket försiktigt) dörren till pannrummet - ve och fasa! Rummet var fyllt med ånga och rök, fukten sipprade efter väggarna, pannan skakade, rören skalv -  det stod helt klart att pannan vrålkokade!


Stängde snabbt dörrarna till pannrum och tvättstuga - tänk, tänk....

Rusade upp och fick tag i numret till pannservicen - inget journummer! Jordfelsbrytaren löste ut i samma sekund "tack och lov, nu stannar i alla fall pann-h-et".Jag skulle ju naturligtvis ha slagit av säkringarna omedelbart, men man tänkte inte helt klart kan jag säga - var helt enkelt väldigt rädd!

Ringde 112, samtidigt som jag fick ut hundarna, satte dem i bilen, backade ut bilen från garagegången och ställde den utanför tomten. För att ytterliga förhöja stämningen så ösregnade det.


Förklarade för Räddningstjänsten vad som pågick och de skulle komma omgående. Stationen ligger i Ekerö centrum, är deltidsbemannad, men det kom en jättebil inom 7-8 minuter.

Pannan lät fortfarande men hade gått ner från jetplansstadiet till tung MC...

Räddningskillarna öppnade pannrumsdörren utifrån mycket försiktigt, lyste med jätteficklampa och kunde konstatera att det inte var några vattenläckor, men att pannan och rören var glödheta.


Vi gick in, slog av säkringarna till pannan och slog till strömmen - varde ljus! Killarna stannade en stund, men kunde ju inte göra så mycket mer, sa "allra minsta du oroar dig, så ringer du igen"!

Släppte in hundarna i huset och körde in bilen. Vännerna gjorde ett snabbt kissbesök på baksidan och så gick vi och la oss igen. Man föll ju inte i sömn subito precis, låg där och försökte slappna av och lyssnade med minst 5 öron ut mot pannrummet - men nu visste jag att pannan kunde bara bli svalare, inte varmare. Kl 04 00 ringde telefonen!

Det var den ena räddningskillen, "jag måste ringa innan jag gick och la mig, hade du somnat"? "Nej, jag försöker bara låta bli att ligga en halv meter ovanför madrassen"....

Vi fnissade lite och så sa han "jag skulle vilja att du kollar att det verkligen inte är någon låga i brännaren - jag vet ju inte 100%-igt hur de här pannorna funkar". Jag gick ut och i ficklampans ljus öppnade jag frontluckan och såg bara ett svart hål - no låga! "Bra, då är jag lugn, då vet jag att den  absolut inte kan stå och värma på mer".

Himla gulligt att ringa! Jag tackade honom verkligen!!!


05 15 stod jag inte ut längre, gick upp, gav vännerna mat och släppte ut dem för nytt litet toabesök. Pannan höll käften, susade och väste bara lite ondskefullt.....

Back to bed.....

Kl 06 00 flög jag upp och stod kapprak på golvet - från pannrummet hördes KLONK, BONK, KLONK, som om någon slog på rören med en slägga  - vad i h......

"Coola nu ner dig bruden - tänk logiskt! Vad händer när metallen börjar svalna? Jo, det blir spänningar, som förmodligen låter klonk, bonk"!


Gick och duschade och tvättade håret - bäst att passa på medan man har varmvatten...

Dels kändes det vettigt att släppa ut en del kokhett vatten, dels var det skönt att duscha och mjuka upp spända leder.

Jag fick bara vrida någon mm åt "varmhållet", inte mer, då hade jag skållat mig.

Pannf-n verkade ta vattenutsläppet på rätt sätt, släggljudet avtog och slutade.


Kl 08 00 kunde jag ringa pannservicekillarna, som visade sig stå och fika på OK/Q8-macken en knapp km från mig - sicken tur!

Dom blev lite skakade faktiskt och sa "du hade en tickande bomb där, det kunde ha gått illa". Jo tack, det var just det jag hade känt hela tiden....

Di kom, vi pratade, dom tittade och tittade,konstaterade att pannan var gammal, bortom all hjälp, men att sättet den lämnade in på var mycket ovanligt - säkerhetsventil som inte löste ut, termostater som lagt av m m.

Tja, ska man nu byta värmesystem så kan man väl lika gärna göra det "grand style"...


Nu blir det en liten snäll vatten-luft-panna - inkl jobb, moms mm kommer det att kosta ca 105.000 - Tjo!

Nåja, detta kom inte som en total överraskning för mig, har väntat på att pannan skulle lägga av, men tänkte mig då mer ett insomnande där den bara stannade - inte bar sig åt så här, skrämde livet ur mig och hade exploderat om den fått hålla på en stund till.


Goda vännerna U och L är i sitt sommarhus hela augusti, så duschning är inga problem, bara att gå 4 hus längre upp.

Disken får skötas för hand och jag får värma vatten, men det känns som ett överkomligt problem.

Nu väntar jag på offerten från pannservicefirman - antar jag den så lovade de att snabba på "det här är ju en akutsituation för dig, vi får se till att får ordning på det här så snabbt som möjligt". De erbjöd sig även att sätta in en liten 60 liters varmvattenberedare provisoriskt, men det kommer nog inte att behövas.


FYYY, så otäckt det var!!!!

Jag har bara varit så rädd en gång förut, när Janne (5-6) var väldigt nära att störta från översta våningen ner i Tekniska muséets ljusgård.

Jag ser för min inre syn hur pannan smäller av, går genom väggar och tak och kokande vatten sprutar hejdlöst.....brrr....

Nej, nu får jag sluta tänka på det - allt är lugnt !

Det var någon slags mening med att jag inte skulle åka till Blekinge i går.....

Hade jag gjort det - ja då hade det gått åt pipsvängen ordentligt.

Är fortfarande öm i lederna och har lite svid i halsen - Janne talade om att "det håller i sig 4-5 dagar, sen´går det över", han har just klarat av det.







Presentation


OXBERGSBLOGG

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7 8
9 10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards